Produsul intern brut a avansat cu 4,3 procente în primul trimestru, pe fondul unui consum în creștere și a unui sector industrial în revenire.

Față de ultimul trimestru din 2015, PIB a crescut cu 1,6 la sută, în date ajustate sezonier, a arătat Institutul Național de Statistică într-o primă estimare a creșterii economice din primul trimestru.

În date ajustate, creșterea PIB comparativ cu primele trei luni din 2015 a fost de 4,2 la sută, a mai spus INS.

Creșterea depășește estimările analiștilor, care nu se așteptau la un avans mai mare de 4 procente comparativ cu ianuarie-martie 2015, și la o urcare de 1,1 procente față de trimestrul anterior.

Cifrele comunicate de INS nu arată ce a dus la aceste rate de creștere, un comunicat detaliat urmând a fi publicat pe 7 iunie. În aceste condiții, bancherii spun că cel mai important factor rămâne consumul populației. Investițiile au avut, probabil, o influență pozitivă, apreciază analiștii ING, în timp ce un impact negativ ar putea veni de la exportul net, dat fiind că importurile cresc mult mai rapid decât exportul.

România a postat cea mai mare creștere anuală din Uniunea Europeană, potrivit datelor biroului de statistică al UE, Eurostat. În ceea ce privește avansul PIB față de trimestrul anterior, România este pe locul doi în UE, după Slovacia, care a înregistrat un ritm de creștere de 1,7% în primul trimestru.