Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică a României.

O ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acorduri în privința viitoarelor relații comerciale și de investiții ar afecta cel mai mult țările din Europa de Sud-Est dintre toate  regiunile în care BERD investește.

„Cumulat, impactul economic al unui Brexit fără acord este preconizat să fie cel mai mare pentru economiile din Europa de Sud-Est, în principal prin întreruperea legăturilor comerciale cu Marea Britanie și alte economii avansate din Europa, a impactului asupra procesului de reformă și a reducerii fondurilor europene structurale și de coeziune”, avertizează BERD.

Dacă alte state UE nu își vor majora contribuțiile la bugetul UE, Brexit-ul va duce la o reducere de 10-15% a fondurilor europene disponibile pentru statele din Europa Centrală și de Sud-Est, ceea ce ar duce la un declin de până la 0,4 puncte procentuale din PIB în investițiile susținute de UE.

În cee ce privește economiile din regiune, BERD estimează o creștere de 3,5% în acest an, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de prognoza anterioară. Una dintre cele mai mari revizuiri a fost în cazul României - BERD estimează o creștere a PIB cu 4,2%, față de 4,6% anterior. Pentru anul viitor, BERD prognozează o creștere de 3,6% a economiei românești, în scădere cu 0,6 puncte procentuale față de estimarea anterioară.

În primul semestru, produsul intern brut al României a crescut cu 4% față de aceeași perioadă din 2017.