Potrivit unui sondaj al băncii centrale, standardele de creditare pentru creditele de consum și împrumuturile destinate companiilor nu s-au modificat.

Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru creditele ipotecare destinate populației în primul trimestru al acestui an, iar tendința continuă și în trimestrul doi, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației publicat luni pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

De altfel, încă de anul trecut, băncile, precum și BNR, avertizau că darea în plată va duce la înăsprirea condițiilor la acordarea unui credit garantat cu un activ imobiliar. De la jumătatea lunii mai, debitorii pot ieși din contractele de credit ipotecar dacă cedează băncii imobilul, potrivit unei legi îndelung contestate de bancheri.

După intrarea în vigoare a legii, mai multe bănci au ridicat cerințele privind avansul, de la 15% la 30-40%. De fapt, unele insituții luaseră astfel de măsuri încă dinainte, estimând că legislația va fi introdusă.

 

„În (trimestrul întâi), standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri s-au înăsprit semnificativ, în timp ce în cazul creditelor de consum, dar și al împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, acestea au fost păstrate constante”

, se arată în sondajul BNR.

 

„Băncile estimează o accentuare a înăspririi condițiilor de creditare pentru creditele ipotecare și, într-o măsură mai mică, a creditelor de consum acordate populației” în trimestrul al doilea al acestui an, potrivit documentului citat.

Urmare a discuțiilor din jurul proiectului de lege, care a fost odată retrimis Parlamentului de președintele Klaus Iohannis pentru rediscutare, a dus la creșterea cererii pentru împrumuturi ipotecare în primul trimestru, adică înainte de adoptarea legii, când nu toate băncile îngreunaseră accesul la acest tip de credite.

Potrivit BNR, cererea de credite s-a majorat, în primul trimestru, atât în cazul companiilor nefinanciare, cât și al creditelor ipotecare acordate populației, în timp ce pentru împrumuturile de consum cererea a rămas relativ constantă. 

„În perioada următoare (T2/2016), băncile anticipează creșteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum și ale creditelor de consum destinate populației, însă în cazul creditelor ipotecare este preconizată o reducere a acesteia. Această dinamică, coroborată cu faptul că analizele privind performanța economică, financiară și managerială a firmelor indică un potențial de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare, sunt argumente în favoarea unei creșteri a activității de creditare către acest sector”, mai reiese din documentul citat.