Omenirea vrea să oprească efectele negative ale încălzirii globale, dar este oare pregătită să plătească costurile necesare pentru a înlocui producătorii actuali de energie?

Dacă lumea este cu adevărat hotărâtă să stopeze doar cele mai agresive efecte ale încălzirii globale, este nevoie de investiții de peste 12 mii de miliarde de dolari în următorul sfert de secol în sectorul energiei regenerabile, cu circa 75 la sută mai mult decât previziunile de până acum, scrie Bloomberg

Un raport realizat de o divizie a Bloomberg și Ceres, o organizație non-profit din Boston care mobilizează investitorii în acțiuni de protejare a mediului, a evaluat dimensiunile efortului pe care politicienii și l-au asumat în decembrie 2015 la Paris, la summit-ul ONU privind mediul înconjurător, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. 

Potrivit studiului, fermele eoliene, parcurile solare și celelalte forme de energie alternativă sunt deja pe cale să atragă, în următorii 25 de ani, 6.900 de miliarde de dolari în investiții private susținute de diverse scheme de ajutor de stat.  Dar este nevoie de alte 5.200 de miliarde de dolari pentru a atinge obiectivul stabilit de Națiunile Unite de a limita încălzirea la doar două grade Celsius.

La Paris, delegații din 195 de țări au semnat primul acord de protecție a mediului care obligă toate țările să reducă, sau măcar să limiteze, emisiile de gaze cu efect de seră. Obiectivul acordului este de a menține temperatura medie mondială la sub două grade Celsius penste nivelul din epoca pre-industrială și să facă eforturi de a limita creșterile de temperatură la maximum 1,5 grade Celsius. 

„Industria energiilor regenerabile ar putea contribui semnificativ la obținerea țintelor extrem de ambițioase din acordul de la Paris”, a spus Michael Liebreich, fondator al Bloomberg New Energy Finance, o firmă de cercetare din Londra. Dar pentru a obține acest rezultat este nevoie cel puțin de dublarea volumului de investiții în domeniu, și asta în următorii trei-cinci ani, explică Liebreich. „O astfel de creștere nu va fi adusă de ritmul de până acum, este o provocare, dar și o oportunitate pentru investitori”. 

Potrivit calculelor Bloomberg, costurile anuale sunt estimate la 484 miliarde de dolari în următorii 25 de ani, comparativ cu nivelul mediu din ultima perioadă de 276 miliarde de dolari. Totuși, în anul 2015 au fost investiții record de 329 de miliarde de dolari în domeniul energiei regenerabile, estimează Bloomberg New Energy Finance. 

Chiar dacă suma pare enormă, este totuși mai mică decât prognoza Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care preconizează că este nevoie de 13,5 mii de miliarde de dolari până în 2030 pentru ca țările să implementeze ce au promis la Paris, și de încă 3 miliarde de dolari pentru a atinge obiectivul de temperatură. E drept că suma nu include doar investițiile în proiecte de energie verde, ci și măsuri de eficiență energetică. 

Acum este rândul guvernelor să arate că se țin de ceea ce au promis în acordul de la Paris, prin lansarea unor strategii clare, pe termen lung, care să încurajeze investitorii în energii regenerabile, conclud autorii studiului.