În încercarea de a limita impactul tentativei de puci asupra economiei, premierul Turciei Binali Yildirim încearcă să convingă investitorii că viața a reintrat pe făgașul normal sau, cum ar spune americanii, „it’s business as usual”.

Într-un interviu acordat Bloomberg, Yildirim a spus că nu vor fi organizate alegeri anticipate pentru a limita efectele negative asupra economiei, iar guvernul intenționează să înființeze un fond de mai multe miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură.

În urmă cu zece zile, o facțiune a armatei a încercat să preia controlul statului turc, dar populația l-a sprijinit pe președintele Recep Erdocan, care acum, se tem occidentalii, profită de această tentativă pentru a-și neutraliza oponenții.

„Le spunem investitorilor globali: Viața s-a întors la normal în Turcia”, a declarat premierul Yildirim, de la reședința sa oficială din Ankara.

Tentativa din 15 iulie, care a dus la moartea a circa 250 de persoane, nu s-a lăsat fără efecte pe piețele internaționale: lira turcească a scăzut abrupt, la fel și acțiunile listate la Istanbul. În același timp, epurările nu s-au limitat la forțele armate, implicate în puci, ci s-au extins la sistemul judecătoresc, cel educațional, ba chiar și la unele companii, cu mii de oameni lăsați fără slujbe sau chiar arestați în baza suspiciunilor că ar avea legături cu Fethullah Gulen, clericul care locuiește în SUA considerat de Erdogan drept inițiatorul loviturii de stat eșuate.

Totuși, până acum impactul economic a fost limitat doar la piețele financiare, precum și o scădere a ratingului de către Standard&Poor’s. „Nu a avut un efect devastator”, spune Yildirim despre tentativa de puci, adăugând că guvernul vrea să mențină Turcia pe traseul de creștere susținută din ultima vreme.

Una dintre căile de susținere a economiei este crearea unui fond de „zeci de miliarde de dolari” care să finanțeze „proiecte de mare amploare”, fără a afecta astfel deficitul bugetar, iar guvernul se așteaptă și ca băncile să se implice mai mult în păstrarea unui ritm ridicat de creștere.

În primul trimestru, produsul intern brut al Turciei a urcat cu 4,8 la sută, după un ritm de 5,7 la sută în trimestrul anterior, una dintre cele mai mari creșteri dintre economiile statelor membre G20 (după China și India).