Autoritățile din Ungaria s-au adăugat vocilor tot mai numeroase din estul Europei care susțin că produsele vândute pe piețele din regiune sunt inferioare celor comercializate în Europa de Vest sub aceleași branduri, scrie EurActiv.com.

Autoritatea pentru siguranța alimentelor din Ungaria NEBIH a concluzionat, după analiza a 24 game de produse vândute de Aldi și Lidl în Ungaria și Austria, că deși sunt vândute sub aceeași marcă, versiunile locale sunt mai slabe calitativ. Spre exemplu, napolitanele Manner vândute în Ungaria erau mai puțin crocante decât cele comercializate în Austria, iar Nutella din magazinele ungurești era ceva mai puțin delicată decât în Austria.

Articolul realizat de EurActiv.com notează că și autoritățile din Slovacia au descoperit diferențe de calitate între produsele vândute pe piața locală și în magazinele din Germania și Austria.

„Clienții așteaptă aceeași calitate de la același brand, oricare ar fi țara de producție sau comercializare”, a spus marți ministrul agriculturii din Slovacia, Gabriela Matecna.

Însă autoritățile Uniunii Europene sunt mult mai interesate de siguranța produselor alimentare fabricate și vândute în statele membre decât de calitatea acestora, notează EurActiv.com.

Totuși, la sfârșitul anului trecut, eurodeputații (S&D) Daciana Sârbu și Pavel Poc (Cehia) au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea și remedierea situației. „Există într-adevăr standarde duble ale calității alimentelor în UE, ceea ce pare să se caracterizeze printr-un decalaj între est și vest. S-au contestat afirmațiile anterioare potrivit cărora prin utilizarea de ingrediente de calitate inferioară se pot asigura costuri mai mici la produse; un studiu din 2015 a găsit exemple de produse cu ingrediente de calitate inferioară comercializate la prețuri mai ridicate”, se arată în textul interpelării.

Fostul ministru al agriculturii Achim Irimescu spunea în decembrie, într-o declarație pentru Mediafax, că problema diferențelor de calitate a fost discutată și la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură. Reprezentații Cehiei și Slovaciei au arătat că și Coca Cola diferă în conținut de zahăr, rețete diferite față de ceea ce se găsește în celelalte state ale UE din Vestul Europei.

„Se vehiculează de mult idea că sunt produse pentru Europa de Est și pentru Europa de Vest și tocmai de aceea a fost aduse de cele două state membre pe agenda Consiliului. Nu s-a luat nici o decizie, dar s-a ținut să se semnaleze acest lucru, că de multe ori în țările Europei Centrale și de Est se plătește la fel pentru produse care nu au același standard de calitate”, spunea Irimescu în decembrie, precizând că în România nu este nici un fel de studiu în acest sens.

Mai multe materiale de presă din ultima vreme au semnalat problema calității alimentelor care variază de la un stat la altul, deși sunt comercializate în ambalaje identice. De fapt, încă din 2011, un studiu al organizației slovace pentru protecția consumatorilor, citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea și băuturi răcoritoare până la piper).