Proporția proprietarilor de locuințe este cea mai ridicată în România și cea mai scăzută în Germania și Austria, arată un comunicat publicat luni de oficiul de statistică al UE. Totuși, românii au cele mai mici locuințe.

În Uniunea Europeană, peste două treimi (70,1%) dintre cetățeni dețin locuințe proprietate personală și mai puțin de 30% locuiesc cu chirie, potrivit unui studiu Eurostat pe anul 2014.

Cei mai mulți proprietari de locuințe sunt în România (96.1%), urmată de Slovacia (90.3%) Lituania (89.9%), Croația (89.7%) și Ungaria (89.1%). Mai puțin de două treimi dintre cetățeni sunt proprietari în Germania (52.5%) și Austria (57.2%), în timp ce în Danemarca proprietari de locuințe sunt doar 63,3% dintre cetățeni, iar în Marea Britanie doar 64.8%.

Circa 60% dintre cetățeni locuiesc în case, la nivelul Uniunii Europene și numai 40% în apartamente.

Totuși, una dintre provocările majore ale politicilor publice este asigurarea unor locuințe decente în termeni de costuri și calitate. Astfel, 11.4% din populația Uniunii s-a confruntat cu costuri împovărătoare ale locuințelor, cheltuind peste 40% din venitul disponibil pentru aceste locuințe. 

Legat de calitatea spațiului de locuit, rata supra-aglomerării, definită în funcție de numărul de camere disponibile raportat la numărul de persoane din gospodărie, a fost de circa 17%. 

România este și aici pe primul loc, cu cel mai mare procentaj de populație care locuiește într-un spațiu insuficient - potrivit Eurostat, și anume peste 52%, urmată de Ungaria cu circa 44%, Polonia și Bulgaria (43.3%). 

Comunicatul integral al Eurostat poate fi consultat aici