Fiscual va arăta clemență față de persoanele acuzate de evaziune fiscală care datorează sume mai mici de 50.000 de lei, pe care le vor achita înainte de primul termen de judecată.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va renunța la plângerile penale înaintate pentru prejudicii de până la 50.000 lei dacă persoana acuzată achită suma și penalitățile aferente până la primul termen de judecată, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Contribuabilii vor putea beneficia de această facilitate o singură dată în decurs de 5 ani, scrie Profit.ro.

Guvernul a discutat miercuri în primă lectură un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii fiscale. Principala noutate este că dosarele de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei și sunt achitate până la primul termen de judecată.

ANAF va face în continuare sesizări către Parchete, iar acțiunea penală se va pune în mișcare, a explicat Dragu, dar achitarea prejudiciului va scuti contribuabilii de sancțiuni penale.

„Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide”, a explicat Dragu.

Ministrul a spus că a constatat din practică că peste 50% dintre dosarele de evaziune sunt pentru sume foarte mici care totalizează circa 1% din prejudiciul cumulat pentru toate dosarele. Astfel, costurile de instrumentare ale statului sunt mai mari decât sumele pe care le recuperează.

Totodată, orice plângere penală suspendă soluționarea contestației la decizia de impunere.

Astfel, dacă un contribuabil se consideră nemulțumit sau abuzat nu are căi de atac pentru că nu poate merge în instanța de contencios administrativ fără o soluție din partea ANAF. Or contestațiile stau suspendate până la o decizie în dosarul penal, situația putând dura câțiva ani. În acest timp, bugetul nu recuperează, parchetele sunt încărcate de sesizări, iar companiile riscă falimentul pentru că le este afectată activitatea.