Explozia cererii nu a rămas fără urmări, astfel că importurile au crescut accelerat și deficitul comercial aproape s-a dublat în noiembrie, ceea ce subliniază riscul crescut de supraîncălzire a consumului.

Deficitul comercial al României – adică diferența dintre importuri și exporturi – a fost de 783,6 milioane de euro în noiembrie, comparativ cu 483,4 milioane de euro în aceeași lună a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

În noiembrie, potrivit datelor comunicate săptămâna trecută de INS, cifra de afaceri a companiilor din comerț urcase cu 15 procente, cea mai mare creștere din toamna anului 2008, adică înainte de debutul crizei.

Analiștii ING au remarcat că adâncirea cu aproape 80 de procente a deficitului în noiembrie vine pe fondul creșterii accelerate a importurilor (plus 8,4 la sută), în timp ce avansul exporturilor a fost mai degrabă modest (+1,8 la sută).

„Pentru moment, poziția externă este sub control, mulțumită surplusului îndestulător pe partea de servicii și a fluxurilor solide de fonduri UE. Totuși, faptul că balanța comercială s-a degradat atât de rapid subliniază riscurile de suprîncălzire pe termn mediu”, scriu reprezentanții ING într-o notă către investitori.

Mai mult, potrivit datelor ajustate sezonier de analiștii Raiffeisen, deficitul comercial ar fi chiar mai mare, de 850 milioane de euro în noiembrie, cel mai mare deficit lunar din ultimii doi ani. Raiffeisen remarcă, de asemenea, faptul că importurile au crescut în primele 11 luni ale anului mai repede decât exporturile (plus 8,3 la sută versus plus 2 la sută în date ajustate sezonier). „Ne așteptăm la o evoluție pe aceeași linie în următoarea perioadă, dat fiind explozia consumului privat”, spun analiștii băncii austriece. 

Potrivit datelor INS (neajustate), în primele 11 luni ale lui 2015, exporturile au crescut cu 4,1 procente față de aceeaăi perioadă a anului anterior, până la 50,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 7,2 procente, la 57,8 miliarde de euro. Ca urmare, deficitul balanței comerciale s-a ridicat la 7,2 miliarde euro, cu 1,9 miliarde euro mai mare decât cel înregistrat în ianuarie-noiembrie 2014.