Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom către piețele sale principale au coborât în primele 15 zile ale acestui an la cel mai scăzut nivel de după 2015. În același timp, producția companiei ruse a crescut.

Grupul controlat de statul rus a informat luni că în primele 15 zile din noul an a exportat o cantitate de 5,4 miliarde metri cubi spre piețele sale principale, care includ cea mai mare parte a Europei, Turcia și China. Această cantitate este echivalentă cu o medie de 360 de milioane metri cubi pe zi și este cu aproape 18% mai mic comparativ cu media din luna trecută.

În paralel, producția de gaze a Gazprom în prima jumătate a lunii ianuarie a ajuns la 23,1 miliarde metri cubi, sau 1,54 miliarde metri cubi pe zi, cel mai ridicat nivel de după 2014, arată calculele Bloomberg, citate de Agerpres.

Cifrele vin în contextul în care Rusia este aprig criticată pentru reducerea livrărilor către Europa, puternic afectată de problemele de aprovizionare cu gaze și de creșterea prețurilor. În schimb, Rusia neagă că ar avea un rol în criza energetică. Ba mai mult, președintele Vladimir Putin spune că cererea din partea clienților europeni este mică.

„Nici Rusia și nici principalul nostru exportator Gazprom nu au nimic de a face cu acest lucru”, a declarat sâmbătă vicepremierul rus Alexander Novak. Potrivit acestuia, Rusia a livrat o cantitate semnificativ mai mare de gaze naturale către clienți precum Germania și Turcia, țări care și-au epuizat volumele contractate.

Gazprom a subliniat luni că „livrează gaze naturale în linie cu solicitările de la clienți și în conformitate cu obligațiile contractuale”. Gazprom nu a oferit cifre detaliate cu privire la exporturile către fiecare țară, ceea ce face dificilă evaluarea livrărilor spre UE; cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești, dar a precizat că livrările spre Bulgaria, Turcia și China au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.