Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că Primăria Capitalei mai avea pe 30 septembrie doar 10,8 milioane de lei în cont.

"La întâlnirea cu premierul Ludovic Orban și primarul ales, Nicușor Dan, am prezentat și câți bani are PMB la 30 septembrie în cont. Sunteți pregătiți? 10,8 milioane lei. De aceea am spus că sunt elegant când vorbesc de o situație dificilă și am promis că mă voi implica pentru a rezolva problemele bucureștenilor", a scris Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.

Miercuri, la ora 16:30, premierul Ludovic Orban s-a dus la Ministerul Finanțelor Publice pentru a avea o întâlnire de lucru cu primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, și cu ministrul Florin Cîțu.

+++ 

La mijlocul lunii februarie, când a fost aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020, acesta era estimat la circa 10 miliarde lei (2,1 miliarde de euro).

Potrivit unei analize efectuate de Buletin de București, cei mai mulți bani din bugetul PMB erau alocați pentru personal, aici fiind incluse și salariilor angajaților din companiile municipale, holdingul inventat de Gabriela Firea, a funcționarilor transferați din Voluntari ori a multor membri PSD.

Puțin peste 10 milioane de lei au fost alocați către biserici.

Totodată, pe 7 august, Primăria Municipiului București a fost informată vineri de Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, debitori fiind Constanda Costică și soția sa, Constanda Maria.

"În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiții precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea.Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim", a transmis Firea la acel moment.

Municipiul București trebuie să-i returneze lui Costică Costandă 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei, mai spune Firea.

Ea a supus spre aprobare, în patru ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București, un proiect de hotărâre prin să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%, dar proiectul a fost respins de fiecare dată.