Ritmul de creștere al economiei românești va încetini în acest an, estimează Fondul Monetar Internațional, care recomandă înăsprirea politicilor monetare și fiscale pentru a nu periclita și mai mult stabilitatea macroeconomică.

„Per ansamblu, economia României se descurcă bine, a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere economică din UE. Dar, această creștere ar putea deveni tot mai fragilă, în lipsa unor măsuri. Măsurile de moderare fiscală și de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinație pentru România”, a spus, într-o conferință de presă la București, Jaewoo Lee, șeful misiunii FMI în România.

„A fost o creștere rapidă, bazată pe consum. Este nevoie de moderație și de un ritm stabil”, a afirmat Lee.

În 2017, economia României a crescut cu 7%, cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Ritmul de creștere a PIB va fi de aproximativ 5% în 2018, urmând a încetini la 3% pe termen mediu, estimează FMI.

Instituția spune că economia ar avea nevoie de măsuri de consolidare fiscală și de înăsprirea politicii monetare pentru a evita supraîncălzirea, reduce deficitul bugetar și de cont curent, ceea ce, în final, ar crește stabilitatea macro-financiară.

„Recenta înăsprire a politicii monetare a fost un start binevenit și încurajăm BNR să continue să majoreze dobânda de politică monetară”, arată FMI.

Potrivit Agerpres, FMI recomandă creșterea eficienței cheltuielilor prin prioritizarea marilor proiecte de investiții, creșterea absorbției fondurilor europene, în special pentru marile proiecte de investiții, și punerea în aplicare a legii responsabilității fiscale, ceea ce ar crește disciplina fiscală și predictibilitatea.

O misiune a FMI s-a aflat în ultimele zile la București, pentru evaluarea anuală a economiei românești în baza Articolului IV din Statutul instituției financiare internaționale. În prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu instituția financiară internațională.