Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat.

În cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat miercuri, FMI preconizează că economia mondială se va contracta cu 4,9% în 2020, față de o scădere de 3% estimată în aprilie. 

FMI se așteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creștere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 și un avans de 6% în 2021, notează Agerpres.

Pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se așteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creștere de 4,3% anul viitor.

Franța, Italia și Spania vor înregistra declinuri de peste 12% în acest an, în timp ce economia Marii Britanii va scădea cu 10,2%, potrivit FMI.

În schimb, economia Chinei ar urma totuși să înregistreze o creștere de 1% în acest an, urmată de 8,2% în 2021.

Înrăutățirea estimărilor vine în urma unui impact negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei asupra activității economice, în primul semestru din 2020, în timp ce redresarea proiectată pentru 2021 va fi mai graduală decât s-a previzionat inițial.