Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României pe fondul revenirii din zona euro, principalul partener comercial al țării.

În cea mai recentă ediție a raportului World Economic Outlook publicată marți, FMI estimează o creștere a produsului intern brut cu o creștere a produsului intern brut cu 3,4 procente în acest an, urmată de un avans de 3,9 procente în 2016.

Anterior, fondul prognoza creșteri ale PIB de 2,7 și, respectiv, 2,9 procente.

Pentru zona euro, FMI estimează o creștere de 1,5 procente în acest an, similar cu prognoza din ediția din aprilie a raportului. La nivelul întregului continent european, creșterea economică este preconizată la 1,9 procente în 2015 și 2 procente anul viitor.

Economia românească a crescut cu 3,7 procente în primul semestru, comparativ cu perioada similară a lui 2014, deși avansul a încetinit puternic în al doilea trimestru. Totuși, analiștii preconizează o recuperare în a doua parte a anului, în condițiile în care corporațiile au reînceput să investească, iar scăderea TVA la alimente din iunie a impulsionat puternic consumul privat. Un semn de întrebare vine totuși de la sectorul agricol, care va avea, cel mai probabil, o contribuție semnificativ mai redusă în acest an, din cauza secetei care a afectat multe culturi.

Pe lângă reducerea TVA, consumul a beneficiat și de pe urma creșterii salariilor, combinată cu o ușoară redresare a creditării, în timp ce prețul redus al țițeiului la nivel internațional  a contribuit la menținerea prețurilor sau chiar scăderea acestora în cazul alimentelor.

De altfel, și FMI vede pentru acest an o inflație negativă (minus 0,4 la sută) și estimează menținerea inflației în teritoriu negativ și în 2016 (minus 0.2 la sută), deși banca centrală vede o revenire a prețurilor de consum pe creștere anul viitor.

Prețurile reduse și scăderea TVA general de la 24% la 20% din ianuarie 2016 vor a da un impuls suplimentar consumului, mai ales în condițiile în care este posibil ca mulți oameni să-și amâne acum achizițiile unor produse pentru a beneficia de un TVA mai mic de anul viitor. Astfel, analiștii Băncii Transilvania estimează accelerarea consumului privat de la o creștere de 4,5 la sută în 2014, la 5,4 la sută în acest an, urmată de plusuri de 6 și, respectiv, 6,8 procente în 2016 și 2017. Evoluția este pusă pe seama creșterii venitului disponibil al populației, îmbunătățirii condițiilor de creditare, prețurilor stabile, dar și fiscalizării mai active a economiei.

Din păcate, producția locală nu va ține pasul cu dezvoltarea consumului, care va favoriza importurile – exporturile vor beneficia și ele de pe urma investițiilor și a revenirii economiilor europene. Ca urmare, deficitul de cont curent – respectiv diferența între fluxurile de bani care ies din economie și cele care intră se va accentua, potrivit estimărilor FMI, la 0,7 la sută din PIB în 2015, de la 0,4 la sută anul trecut. Deficitul va avansa spre 1,5 la sută din PIB în 2016, potrivit World Economic Outlook.

Totuși, FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,1 la sută în 2015, respectiv 3,6 la sută în 2016, în condițiile în care ritmul redresării economice din statele dezvoltate este lent, iar avansul piețelor emergente va încetini pentru al cincilea an consecutiv.

Raportul FMI poate fi consultat aici.