Executivul a aprobat miercuri proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României și Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele de energie nucleară de la Cernavodă, a spus premierul Florin Cîțu după ședința de guvern.

„A fost aprobat proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României și Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Acest proiect de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgență”, a declarat Florin Cîțu la Palatul Victoria.

Pe 9 octombrie 2020, s-a parafat la Washington Acordul Interguvernamental extins între România și Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanță pentru țara noastră și domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1.

Guvernul României caută de mulți ani parteneri pentru construira a încă două reactoare la singura centrală nucleară din țară, de la Cernavodă. Aceasta funcționează în prezent cu două reactoare, a câte 700 MW fiecare. În iunie 2020, acționarii Nuclearelectrica - societate la care pachetul majoritar este deținut de guvern - au aprobat oprirea negocierilor și încheierea parteneriatului cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.