Guvernul urmează să acorde ajutoare de stat sub formă de granturi în valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru industria culturală, în contextul crizei generate de epidemia COVID-19.

"Am făcut o evaluare, am discutat cu artiști și cu oameni de cultură și am identificat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă și am găsit următoarea soluție: o schemă de ajutor de stat sub formă de granturi, cu un buget estimat de 100 de milioane de euro. (...) Ea va fi prezentată miercuri în ședința de Guvern și vor putea beneficia de ea industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, librăriile și editurile", a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vor fi eligibile ONG-urile și societățile comerciale - IMM-uri și întreprinderi mari.

De asemenea, vor fi două tipuri de granturi - microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro și granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro/beneficiar.

Pentru a beneficia de ajutor, entitățile care solicită banii trebuie să se înscrie în Registrul sectorului cultural - culturadata.ro -, a mai anunțat Turcan.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat că perioada de preînscriere se va încheia miercuri, 25 octombrie, iar platforma și formularul de înscriere vor fi disponibile de joia aceasta.