La mai puțin de nouă luni de la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, Ministerul Finanțelor deja pregătește o modificare substanțială a acestuia. Contribuțiile de asigurări ale angajaților se vor dubla, în timp ce angajatorii nu le vor mai plăti.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat că secretarul de stat Gabriel Biriș și-a dat demisia, iar premierul Dacian Cioloș a acceptat-o.

Iolu a explicat că secretarul de stat "și-a depășit mandatul" și a venit cu propuneri care nu țin de politica Guvernului. Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că Executivul nu intenționează să majoreze contribuții, taxe și impozite.

Într-o postare pe Facebook, fostul secretar de stat a spus că susține „cu tărie” proiectul, chiar dacă pentru moment el trebuie „parcat”.

„Din păcate, momentul și modul în care acest proiect a intrat în atenția publicului, furia generată de înțelegerea greșită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neîncredere în acest proiect. Evident, am prezentat Premierului demisia mea”, a scris Gabriel Biriș.

+++

Deși Ministerul Finanțelor, prin vocea ministrului Anca Dragu, a negat posibilitatea creșterilor de taxe, secretarul de stat Gabriel Biriș și-a asumat proiectul, afirmând că prevederile sunt benefice și vizează simplificarea fiscală.

Totuși, Biriș, care este responsabil cu partea de fiscalitate în cadrul ministerului, a susținut că este „regretabil că un proiect care încă era în discuții a ieșit așa, pe surse, și oameni care nu prea au înțeles ce e în acel proiect au început să-l critice”, potrivit unui interviu acordat în Polonia, în marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Cărbunaru de la Calea Europeană, notează news.ro.

În urma articolelor apărute miercuri, Ministerul Finanțelor precizează că „nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an”.

„Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

Printre cele mai importante modificări din proiectul prezentat în presă se numără schimbarea cotelor de contribuții la asigurările sociale, definirea activităților dependente/independente, categoriile de venituri supuse impozitării, dar și introducerea unei amnistii pentru averile nejustificate.

Potrivit proiectului de ordonanță publicat încă de marți seară de Profit.ro și Ziarul Financiar, una dintre cele mai importante modificări este schimbarea sistemului pe contribuție la fondul asigurărilor sociale de stat și la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, contribuțiile vor fi percepute aproape integral din salariul brut, adică de la angajat, în timp ce până acum cea mai mare parte a contribuției era preluată de la angajator, din fondul de salarii.

Pentru a evita scăderea salariilor nete ale angajaților, Finanțele introduc o măsură în premieră – obligativitatea majorării salariilor brute pentru toți agenții economici, fie de stat sau privați. Această prevedere arată că legiuitorul anticipează că, din cauza schimbărilor, angajatorii ar putea reduce salariile nete, din moment ce contribuțiile sunt doar ale angajatului.

Conform proiectului, angajatorii nu mai plătesc contribuția socială în condiții normale de muncă și nici pe cea de sănătate, în timp ce contribuțiile angajatului sunt majorate substanțial. Astfel, contribuția la bugetul de pensii urcă la 21,7% (în prezent, contribuția individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat și 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiții normale de lucru, în total 25,8%). Cota de contribuții a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiții deosebite de muncă și de 8,4% la condiții speciale de muncă. 

În cazul asigurărilor publice de sănătate, contribuția angajatului crește de la 5,5% la 8,9% din salariul brut, în timp ce angajatorul nu va mai plăti această contribuție, dar va prelua în totalitate contribuția la fondul de șomaj (0,8% prin proiect, în prezent angajatul și angajatorul plătesc fiecare câte 0,5%). 

Bulversarea întregului sistem de asigurări sociale va fi rezolvată, crede Ministerul Finanțelor, prin majorarea obligatorie cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei. Este pentru prima dată când statul intervine asupra deciziei de modificare a salariilor angajațiilor de către un angajator privat, notează Ziarul Financiar.

Aceste modificări vor afecta persoanele cu activități independente, pentru care povara taxării se va dubla, remarcă Profit.ro. În același timp, rata de taxare pentru restul angajaților va scădea, în timp ce persoanele fizice autorizate (PFA) vor ajunge aproximativ la același nivel al contribuțiilor cu salariații. 

Pe de altă parte, potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor vrea să introducă o amnistie pentru averile nejustificate, care primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%.

O altă modificare introdusă în proiect ar fi propunerea ca dezvoltatorii imobiliari persoane fizice să fie impozitați cu 16%, ca activități independente, în loc de 1% sau 3% asupra valorii proprietății vândute. În prezent, dezvoltatorii persoane fizice plătesc impozit pe tranzacțiile imobiliare la fel ca persoanele care vând locuințe din patrimoniul personal, însă datorează TVA.

Ministerul Finanțelor a mai precizat, într-un comunicat oficial postat pe propriul website, că a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului.

„Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete.

De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii”, conchide comunicatul ministerului.

În schimb, Gabriel Biriș a precizat, în interviul acordat reporterului Calea Europeană, că proiectul nu ar face decât să reașeze pe baze normale sistemul de contribuții. 

„Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile parte pentru angajat, mai mici, și parte pentru anagajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, și anume cât de mare este costul muncii în România”, a spus Biriș.