Guvernul și-a stabilit obiectivul de asumare a monedei unice europene în 2024, a anunțat miercuri premierul Viorica Dăncilă.

Guvernul discută în ședința de miercuri Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare a acestui plan, elaborate de o Comisie constituită în acest scop.

„Astăzi, Guvernul își va însuși aceste documente, în vederea asumărilor politice. Ulterior, vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit, ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro în 2024”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern.

În martie 2019, Guvernul a înființat, prin Ordonanță de Urgență, Comisia națională de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro, care avea drept scop pregătirea „calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești și asigurarea unei convergențe reale”.

Tot în luna martie, Congresul PSD a votat Convenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea atunci că intenționează ca la 1 decembrie să poată propune întregii societăți „un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro”.