Contribuabilii ar avea opțiunea de a alege între pensiile administrate de stat sau fondurile de pensii facultative administrate privat (pilonul III), potrivit lui Ionuț Mișa, ministrul propus la finanțe, dar șeful guvernului a negat informația

UPDATE

"A început cu stângul (ministrul Finanțelor - n.r.), sper de acum încolo să înceapă cu dreptul. Am înțeles că neavând obișnuința să vorbească cu atât de mulți oameni ca dumneavoastră, care pun întrebări în același timp, o fi răspuns la altă întrebare din spate. Dar, în programul de guvernare nu este prevăzută desființarea sau naționalizarea pilonului II de pensii”, a declarat Liviu Dragnea, referindu-se la declarația lui Ionuț Mișa privind desființarea pilonului II de pensii.

+++

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a precizat joi seară că pilonul II de pensii nu va fi desființat și nici naționalizat.

''În legătură cu informațiile apărute în presă potrivit cărora aș fi declarat că Guvernul are în intenție desființarea pilonului II de pensii, fac următoarele precizări: Nu am declarat că voi susține desființarea pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării pilonului II de pensii. Precizez încă o dată — nici nu desființăm pilonul II de pensii, nici nu îl naționalizăm”, a precizat Mișa, potrivit unui comunicat.

+++

„Nu se desființează. Eu nu știu de ce a spus (Ionuț Mișa — n.r.), o să îl întreb. Cum să spună așa ceva. Nu se desființează, punct”, a precizat prim-ministrul desemnat Mihai Tudose.

De altfel, și șeful PSD a criticat declarația. Întrebat cum comentează declarația ministrului propus al finanțelor Ionuț Mișa, conform căreia Guvernul va desființa pilonul II de pensii, Liviu Dragnea a spus: „O prostie”.

După ce a fost criticat de șefi, și Ionuț Mișa a revenit asupra declarației: 

„Nu se desființează, nu se naționalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”, a susținut viitorul ministru când a fost întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

Totuși, Dragnea s-a arătat îngăduitor: „a început cu stângul activitatea la minister”, a spus liderul PSD, adăugând că se așteaptă să continue cu dreptul.

+++++ 

„La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa, ministrul propus al finanțelor în Parlament.

El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari, scrie Agerpres.

 

”Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sau social sau pentru Pilonul III, cel privat. Suma acumulată până în prezent, întreaga sumă, va reveni contribuabilului și el va putea opta pentru a fi administrată de stat sau privat”.

În aprilie, când administratorul de pensii NN și-a avertizat clienții despre discuțiile privind desființarea fondurilor private de pensii, PSD a negat vehement informația, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat situația de urgență, sancționând NN Pensii cu 750.000 lei, cea mai mare amendă aplicată de ASF, iar Ralucăi Țintoiu, directorul general al NN Pensii, i s-a retras autorizația și i-a fost aplicată o amendă personală de 100.000 lei.

Reacții la cald

Contactați de Profit.ro, reprezentanții asociației de profil (APAPR) s-au arătat surprinși de propunerea viitorului ministru al Finanțelor, dar au evitat să comenteze afirmațiile lui Ionuț Mișa.

În schimb, investitorii au reacționat imediat la informațiile privind modificările din programul de guvernare, care schimbă total sistemul de impozitare și desființează, practic, pensiile private. Principalii indici ai Bursei de Valori București au coborât cu 4%, iar leul s-a devalorizat din nou, după ce își revenise din căderea de săptămâna trecută cauzată de moțiunea de cenzură.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor ASF.

Administratorii de pensii sunt investitori importanți pe bursă, astfel că desființarea lor va duce la un val de vânzări de acțiuni, spun brokerii.

Fondurile de pensii private obligatorii au aproape șapte milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.

„Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul... Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun”, a mai arătat spus Ionuț Mișa.

Ministrul desemnat a precizat că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.

Liberalii cer retragerea nominalizării lui Mișa 

„Cer public PSD să retragă nominalizarea lui Ionuț Mișa la Finanțe, astăzi, cât încă mai este timp, pentru că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în România. Dnul Mișa a arătat clar că PSD a mințit și s-a folosit de puterea politică pentru a penaliza companii private în România", a scris senatorul liberal Florin Cîțu pe Facebook.

„Eu sper că NU va fi viitor ministru, Ionuț Mișa, care a spus foarte clar că vor desființa, deși eu nu am văzut în programul de guvernare, dar a spus că vor deființa Pilonul 2 pentru pensii, administrat privat. Vă aduceți aminte că a fost o întreagă discuție, o companie privată a fost amendată, o persoană și-a pierdut locul de muncă și a fost amendată pentru că Liviu Dragnea și PSD au spus că nu este adevărat și nu există aceste discuții? Astăzi avem confirmarea de la dnul Mișa, secretar de stat încă, că acest lucru se va întâmpla”, a mai scris Cîțu, relatează HotNews.ro.

Și Catalin Predoiu, cel care a provocat scandalul de acum două luni, a reacționat pe tema Pilonului 2, cerând guvernului să clarifice situația: „Astăzi, la mai puțin de două luni de la aceste declarații, în Programul de guvernare al PSD este introdusă măsura desființării pilonului doi de pensii, ministrul desemnat al Finanțelor recunoscând cu subiect și predicat acest lucru: "Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul acestui an.”