În goana disperată pentru a face rost de bani să acopere deficitul bugetului de pensii și creșterile promise pensionarilor, guvernanții revin la idei aplicate și în trecut: tăierea sumelor virate de stat în conturile private de pensii.

Ministerul Finanțelor a anunțat administratorii fondurilor private de pensii că vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la în aceste fonduri, potrivit unor informații publicate de Profit.ro. Măsura s-ar aplica de anul viitor și va viza toți cei peste șapte milioane de participanți la Pilonul II (fondurile de pensii private obligatorii).

Intenția a fost confirmată de surse apropiate ministrului Ionuț Mișa pentru Realitatea TV, dar Ministerul de Finanțe nu a ieșit încă cu nicio declarație publică. Este de notorietate însă că Mișa a declarat încă dinainte de a depune jurământul ca ministru că există intenția de a desființa Pilonul II, iar conribuțiile acumulate să fie transferate fie către Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private.

Ulterior, Mișa a retractat declarațiile, la presiunile liderilor din partid, dar a continuat atacurile la adresa administratorilor de pensii, spunând la începutul lunii august că sute de milioane de lei ajung anual, sub forma de comisioane, în conturile administratorilor prezenți pe Pilonul II în loc să alimenteze pensiile românilor.

Reprezentanții asociației administratorilor de pensii private (APAPR) au confirmat, pentru Profit.ro, prezența la întâlnirea cu oficialii ministerului și ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dar nu a oferit detalii despre propunerile ministerului. „În virtutea mandatului său, reprezentanții APAPR au fost și rămân parteneri de dialog cu toate autoritățile implicate în reglementarea și buna desfășurare a activității industriei ce administrează economiile pentru pensie ale românilor. În acest sens, vă confirmăm că APAPR a participat și va continua să participe la discuții cu reprezentanții autorităților, atât ASF cât și MFP, de fiecare dată când va fi invitată să prezinte punctul de vedere cu privire la diferite inițiative ce vizează economiile pentru pensie a peste 7 milioane de români”, se arată în răspunsul asociației.

În schimb, ASF a transmis că „actualul mecanism de funcționare a pilonului II de pensii nu este pus în discuție”. Mecanismul nu are însă legătură cu procentul efectiv virat de stat către fondurile private, ci doar cu existența acestora, care, deocamdată, nu pare în pericol ca în urmă cu câteva luni.

Dar diminuarea contribuțiilor se va resimți semnificativ în conturile participanților la Pilonul II. Chiar și nivelul actual, de 5,1%, este mai mic decât cel promis administratorilor în urmă cu un deceniu. De la 2% din venitul brut al fiecărui salariat contributor, cât a fost contribuția inițială la startul sistemului în 2008, procentul ar fi trebuit să ajungă la 6% în 2016. Dar statul a amânat de trei ori majorarea contribuției la Pilonul II, ceea ce a dus la diminuarea sumelor aflate în conturile viitorilor pensionari cu peste 4 miliarde de lei, potrivit calculelor APAPR

Ministerul de Finanțe estimează un deficit al Fondului de pensii de peste 14 miliarde de lei în acest an, însă programul de guvernare prevede o creștere semnificativă a pensiilor, de circa 70%, până în 2020.