Aproape jumătate din afacerile care activează în sectorul agro-alimentar britanic spun că angajații europeni vor să plece din Marea Britanie din cauza incertitudinilor legate de Brexit.

Potrivit unui sondaj realizat de mai multe asociații profesionale, 47% din companiile din industria alimentară - ferme, procesatori, supermarketuri și restaurante - au răspuns că angajații lor, cetățeni ai altor țări din Uniunea Europeană, își analizează viitorul ca urmare a referendumului privind Brexit din iunie 2016, scrie EurActiv.com.

Aproape o treime din respondenți au spus că unii lucrători din UE au plecat deja.

Sectorul de procesare a alimentelor este una dintre cele mai importante ramuri ale industriei britanice și se bazează mult pe imigrație. În producția de alimente și băuturi lucrează aproximativ o cincime din cele două milioane de cetățeni UE care muncesc în Marea Britanie.

36% dintre companiile chestionate în sondaj, care a fost realizat în perioada martie-mai, spun că afacerile lor nu ar funcționa fără accesul la forța de muncă din UE.

Economia britanică a încetinit puternic în acest an, dar impactul votului privind Brexit asupra forței de muncă nu este la fel de clar. Totuși, datele oficiale arată că numărul cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie nu mai este în creștere semnificativă ca înainte de referendum.

Migrația netă în Marea Britanie în perioada martie 2016-martie 2017 s-a redus cu 81.000, până la 246.000 de persoane, mai mult de jumătate din această scădere fiind cauzată de o creștere a numărului de cetățeni din Uniunea Europeană care părăsesc teritoriul britanic și de o reducere a numărului celor care sosesc, scrie Agerpres.

Astfel, migrația netă a cetățenilor UE în Marea Britanie a scăzut cu 51.000, până la cel mai redus nivel începând din decembrie 2013.

De la referendumul din iunie 2016 privind ieșirea Marii Britanii din UE, diferența anuală între numărul străinilor care se stabilesc pe teritoriul britanic și cel al străinilor care părăsesc țara insulară a scăzut constant de la un maxim de aproape 350.000, potrivit Oficiului de statistică britanic (ONS).

Chiar dacă premierul Theresa May a anunțat că guvernul va garanta drepturile cetățenilor UE care locuiesc deja în Marea Britanie, detaliile privind viitorul imigrației lipsesc. Companiile se tem că nu vor putea să-și acopere nevoia de forță de muncă doar cu lucrători britanici și că vor fi nevoite să plătească salarii mărite pentru a compensa creșterea prețurilor provocată de deprecierea lirei sterline.

Citiți mai multe detalii în articolul EurActiv.com