Cinci bănci au semnat acorduri de garantare pentru implementarea Inițiativei pentru IMM-uri în România, prin care se oferă finanțări noi pentru întreprinderi din toate regiunile țării.

Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) a semnat recent cu încă două bănci din România - Bancpost și Banca Transilvania - acorduri de finanțare în cadrul programului „Inițiativa pentru IMM-uri”. 

Alte trei acoduri fuseseră semnate în mai cu Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română și ProCredit Bank. Aproximativ 3.700 de întreprinderi de tip start-up și IMM-uri românești urmează să beneficieze de aceste acorduri, potrivit Comisiei Europene.

Inițiativa pentru IMM-uri are un buget total de 540 milioane de euro, care provin din fonduri europene structurale și de investiții, programul Orizont 2020 al UE și resursele BEI. Prin acest program, Fondul European de Investiții oferă reducerea cerințelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul băncilor participante.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Aceste cinci bănci sunt instituții importante de creditare a IMM și vor avea un rol crucial în sprijinirea antreprenorilor locali prin Inițiativa pentru IMM. Grupul BEI este angajat ferm în implementarea Inițiativei pentru IMM și ne bucurăm să anunțăm, împreună cu autoritățile române, că aceste cinci bănci vor începe foarte curând să ofere finanțări pentru IMM în România. Avem încredere că aceste acorduri vor avea beneficii pe termen lung pentru mediul de afaceri din România.”

La rândul său, comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a spus că afacerile românești pot beneficia de potențialul Inițiativei pentru IMM, care poate sprijini antreprenorii români să dezvolte produse inovative, să intre în competiție pe plan global și să creeze locuri de muncă în țară. „Acesta este obiectivul noii inițiativei. Sper ca România să fie un exemplu în Uniunea Europeană și să convingă și alte State Membre să se alăture Inițiativei pentru IMM”, a precizat Corina Crețu.

Acordurile cu cele cinci bănci au ca scop facilitarea accesului la finanțare a circa 3.700 de firme mici și mijlocii, inclusiv startup-uri, prin furnizarea unei garanții de 60% din valoarea fiecărui împrumut și oferirea unei dobânzi mai reduse.