România acordă ajutoare de stat de 150 milioane de euro pentru susținerea unor investiții ale marilor corporații. În acest timp, antreprenorii locali vor mai mulți bani pentru afacerile de mai mici dimensiuni.

Ministerul Finanțelor a publicat luni lista ajutoarelor de stat pentru firmele care investesc minimum 10 milioane de euro, care include șase firme, între care Pirelli, Arctic și Bosch.

Cererea de subvenții a fost de trei ori mai mare decât oferta statului, scrie news.ro, în condițiile în care Guvernul a crescut cu 50%, până la 145 milioane euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. 

În total, ministerul a primit 36 de cereri de acordare de subvenții de 1,98 de miliarde de lei pentru investiții în valoare totală de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro). „Din 36 de proiecte de investiții au fost selectate șase în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale”, a precizat ministerul.

Pe lista publicată de minister se află, în ordinea punctajului obținut, companiile Pirelli Tyres România SRL, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat, Arctic SA (163,2 milioane lei), Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei), Robert Bosch SRL (97 milioane lei), Safe Med International SRL (72,85 milioane lei) și Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei). 

Pe de altă parte,Guvernul negociază cu Ford deblocarea ajutorului de 75 de milioane de euro promis pentru o investiție de 130 de milioane de euro care ar duce la producția unui nou model în fabrica de la Craiova.

Dar mai mulți oameni de afaceri și economiști susțin că astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsionează concurența, defavorizând companiile mici și mijlocii.

La finalul lunii iulie, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a solicitat Guvernului să transfere cel puțin 48 de milioane de euro de la subvențiile către marile corporații din economia românească pentru a finanța programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Asociația solicită „creșterea finanțării celor 10 programe destinate susținerii IMM-urilor, alocația bugetară de 160 milioane lei fiind extrem de redusă”, susținând că subvențile acordate marilor corporații au un efect mult mai mic în economie decât sumele alocate firmelor mici, create de mici antreprenori români care vor să se lanseze în afaceri.

În luna mai, guvernul a modificat schema de subvenționare a firmelor care investesc cel puțin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, schimbările vizând simplificarea și debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar și majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

Tot atunci, Ministerul Economiei anunța că se lucrează la elaborarea unei scheme noi de ajutoare de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, pentru a nu exista „niciun fel de discriminare între capitalul românesc și cel străin”, dar nu a mai făcut niciun anunț în acest sens de atunci.

La jumătatea lunii august, Ministerul Economiei a lansat două scheme de sprijin a debutanților în afaceri, dar încă nu a anunțat nimic pentru firme care nu mai sunt la început. Astfel, programul SRL-D 2016 acordă 10.000 de euro pentru antreprenori debutanți, dintr-un buget de 22,7 milioane de lei, iar Start 2016 – un program destinat start-upurilor - acordă maximum 26.000 euro, dintr-un buget total de 17 milioane de lei.

Chiar unul dintre aceste programe a fost menționat de AOAR în sprijinul cererii – între timp respinse de Guvern – de realocare a fondurilor destinate susținerii investițiilor. Programul SRL-D, cu o finanțare de aproximativ 25 milioane euro în ultimii 5 ani, a dus la crearea a de zece ori mai multe locuri de muncă decât investițiile susținute prin ajutoare de stat de peste 600 milioane euro, a menționat asociația care reprezintă interesele antreprenorilor români.