Guvernatorul băncii centrale a evitat să se pronunțe asupra majorărilor salariale votate de Parlament, dar a avertiozat că Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor în 2017.

Într-o conferință de presă joi, Mugur Isărescu, șeful BNR, a evitat, din nou, să vorbească despre impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public asupra stabilității economiei, motivând că actul adoptat de Parlament săptămâna trecută nu este încă promulgat.

Camera Deputaților a adoptat legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salarii în educație și sănătate cu peste 15%, dar premierul Dacian Cioloș a anunțat că Guvernul contestă actul la Curtea Constituțională.

„Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privința majorărilor salariale - n.r.) să le vedem promulgate. (...) Să vă uitați în istorie, să vedeți variante de a soluționa (astfel de probleme - n.r.)”, a spus Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

În 2008, înainte de debutul crizei financiare, dar și înainte de alegeri, autoritățile au promulgat mai multe creșteri salariale în sectorul public, dar Guvernul Boc a fost forțat, în 2010, să taie salariile, pensiile, precum și alte indemnizații sociale ca parte a unui program de reducere a cheltuielilor bugetare.

Potrivit lui Isărescu, impactul măsurilor de creștere a salariilor din sectorul public va putea fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară, scrie Agerpres.

 

„Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiștii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem”.

Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți, guvernatorul a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze.

Isărescu a spus, totuși, că majorările salariale precum cele promise de parlamentari creează riscuri inflaționiste

BNR a revizuit în creștere ușoară, de la 2 la 2,1%, estimarea privind inflația pentru anul 2017, Isărescu precizând că au fost luate în calcul și măsurile luate în noul Cod Fiscal, care vor intra în vigoare într-o a doua etapă, de la 1 ianuarie 2017.

Guvernatorul consideră că, anul viitor, Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piața internă, să evite corecțiile dureroase și să stimuleze producția și crearea de locuri de muncă.

Marți, premierul Dacian Cioloș a declarat că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creșteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creșterea deficitului, fie la reducerea investițiilor.

Premierul spunea că o abordare populistă și electorală a politicii salariale riscă să pună în pericol adoptarea de către viitorul Guvern și Parlament a unei legi a salarizării unitare.