Exporturile din Uniunea Europeană nu sunt o amenințare pentru siguranța națională a Statelor Unite, a spus marți Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Vorbind în Parlamentul European despre decizia președintelui SUA de a impune tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu, Juncker a spus că UE își va apăra lucrătorii, sectorul industrial, dar în condițiile agreate de Organizația Mondială a Comerțului.

„Europa crede în comerțul deschis și liber, pe baza unor reguli valabile la nivel mondial. Economia noastră depinde de acesta, consumatorii se bazează pe comerț. Dar, cum am mai spus-o, nu suntem niște adepți naivi ai comerțului liber”, a spus Juncker în fața deputaților.

Șeful Comisiei a spus că Europa nu va accepta ca industria sa să fie lovită de măsuri incorecte, care pun locurile de muncă în pericol. Statele Unite au decis, „în mod regretabil”, să impună restricții asupra tranzacțiilor cu oțel și aluminiu, care vor avea un impact semnificativ asupra exporturilor UE, a spus Juncker.

Donald Trump a semnat săptămâna trecută un ordin prin care introduce un tarif de 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu. Pentru moment, Canada și Mexicul sunt exceptate, pe fondul renegocierilor acordului de liber schimb NAFTA, iar administrația americană a invitat și alte state la negocieri în vederea exceptării de la plat acestor tarife.

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom și-a exprima speranța că și UE va fi exceptată, dar Trump a răspuns, în stilul său caracteristic, că SUA va renunța la taxe, dacă și Uniunea Europeană va elimina „taxele oribile impuse produselor americane”. UE a amenințat că va introduce taxe asupra unor importuri de produse din SUA dacă administrația de la Washington își va duce la îndeplinire planul de a introduce tarifele la oțel și aluminiu.

Industria siderurgică mondială are o problemă legată de supracapacitate, iar oficiali din UE, SUA și Japonia s-au întâlnit în trecut pentru a găsi soluții la această problemă

SUA au invocat chestiuni de siguranță națională pentru a impune tarifele asupra importurilor de oțel și aluminiu, dar UE contestă că exporturile sale de metal ar pune în pericol siguranța Statelor Unite.

„Exporturile din Uniunea Europeană în mod clar nu sunt o amenințare împotriva securității SUA”, a spus marți Juncker, amintind de parteneriatul strategic dintre Europa și Statele Unite.

Europenii așteaptă clarificări din partea americanilor și vor continua negocierile pentru ca exporturile din UE să fie scutite de aceste tarife.

Pe de altă parte, UE își pregătește și măsuri de salvgardare în caz că nu va ajunge la înțelegeri cu Washingtonul, inclusiv impunerea unor taxe vamale la produse americane. Dar oficialii europeni au insistat că toate contramăsurile pe care UE le va adopta vor respecta regulile Organizației Mondiale a Comerțului.