Proiectul de lege care ar putea scoate compania chineză Huawei dintre furnizorii de echipamente și soluții 5G din România, a fost avizat de comisiile raportoare ale Camerei Deputaților.

Proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători care „se supun unui sistem juridic independent” și avizați de CSAT, a fost adoptat, miercuri, de comisiile raportoare din Camera Deputaților: comisia IT, cea de apărare și cea juridică. 

Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fără amendamente, în forma propusă de Guvern, a precizat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Cameră. Potrivit Economedia.ro, proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrate doar 6 abțineri.

Guvernul României aprobase pe 15 aprilie proiectul legii de reglementare a rețelelor 5G și îl trimisese în procedură de urgență în Parlament. Potrivit proiectului de lege, pentru a putea participa la construirea rețelelor 5G în România, o companie trebuie, printre altele, să nu se afle „sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent” și să se supună „unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”.

Proiectul de lege mai prevede că avizul CSAT va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

Adoptarea legii, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între România și SUA, este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Pe de altă parte, Huawei și alți jucători din piața telecom spun că prevederile proiectului de lege vor duce la creșterea exponențială a costurilor, dat fiind că vor trebui înlocuite echipamentele actuale furnizate de producătorul chinez. Potrivit HotNews.ro, toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamente Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii vor trebui să înlocuiască toate echipamentele (nu doar pe cele 5G), în maximum 5 ani.

Votul final în plenul Camerei Deputaților, va fi dat, probabil, săptămâna viitoare. Proiectul va fi transmis apoi Senatului, care este Camera decizională.

Linkuri: 

Agerpres, 32.04.2021: Parlamentul german a adoptat o lege care permite excluderea Huawei din proiectele 5g

EURACTIV.ro, 2.02.2021: Drulă, despre excluderea chinezilor de la licitații: „E momentul să facem o alegere strategică”
EURACTIV.ro, 26.05.2020: Guvernul rupe înțelegerea cu chinezii pentru construcția a două noi reactoare la Cernavodă