Leul a pierdut peste 0,1% în ședința interbancară de luni, iar BNR a calculat cursul oficial la 4,8552 lei per euro, cel mai scăzut nivel al monedei naționale comparativ cu euro.

Leul atinsese precedentul minim istoric, chiar în ședința de vineri, când euro a fost cotat la 4,8492 lei.

Nivelul de vineri a fost ușor mai scăzut decât precedentul minim atins în primele zile crizei coronavirusului în România, în a doua parte a lunii martie.

Explicațiile bancherilor țin mai degrabă de contextul regional și de aprecierea monedei europene pe plan internațional decât de specificul economiei românești.

Luni, dolarul american a fost cotat la 4,1033 lei, în creștere cu 0,3%, iar francul elvețian valorează 4,4899 lei.

Leul se așează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilații mari, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

„Leul se așează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilații mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluție relativ stabilă, mai ales în situația complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înțelege ce s-a întâmplat în regiune”, a spus Suciu.

„Dacă nu vor apărea derapaje în privința politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusținute de pensii sau salarii, leul își va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul crește odată cu ele” a adăugat oficialul BNR.