Ministerul Apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane chinezești și a sfătuit oamenii să le arunce pe cele pe care le au, după ce o instituție guvernamentală a găsit în ele capacități de cenzură.

Telefoanele vândute în Europa de gigantul chinez Xiaomi Corp au o capacitate integrată de a detecta și cenzura termeni precum „Eliberați Tibetul”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea democrației”, a declarat marți organismul de stat din Lituania pentru securitate cibernetică.

 

Capacitatea de cenzură a software-ului telefonului Xiaomi Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru „regiunea Uniunii Europene”, dar poate fi activată de la distanță oricând, a arătat Centrul Național de Securitate Cibernetică al Ministerului Apărării în raport.


"Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chinezești noi și să scăpați de cele deja achiziționate cât mai repede posibil", a declarat reporterilor viceministrul Apărării, Margiris Abukevicius, în introducerea raportului.


Raportul Centrului Național Cibernetic arată că telefonul Xiaomi analizat trimitea date criptate de utilizare a telefonului către un server din Singapore. O problemă de securitate a fost găsită și în telefonul Huawei P40 5G, dar astfel de probleme nu au fost identificate în cazul unui alt producător chinez, OnePlus.


Reprezentantul Huawei în țările baltice a declarat pentru agenția BNS că telefoanele sale nu trimit în exterior datele utilizatorului.


„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi”, se mai arată în raportul Centrului.

 

Background


Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit recent. China a cerut luna trecută Lituaniei să-și retragă ambasadorul la Beijing și a declarat că își va rechema propriul ambasador la Vilnius după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa în Lituania va fi numită Biroul de reprezentare al Taiwanului.


Misiunile taiwaneze din Europa și Statele Unite folosesc în marea lor majoritate numele orașului Taipei, evitând o referire la insula însăși, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.


Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, a vorbit săptămâna trecută cu premierul lituanian Ingrida Simonyte și a subliniat sprijinul pentru țara sa în fața presiunilor din China.