Proiectul introducerii în „taxonomia verde” a UE a gazului și energiei nucleare a primit avizul tacit al statelor membre, dar eurodeputații vor încerca miercuri să-l blocheze în cadrul votului din plenul Parlamentului European de la Strasbourg

Clasificarea ca „durabile” a investițiilor în centrale nucleare sau pe gaz pentru producția de electricitate ar facilita finanțarea acestor infrastructuri, scrie Agerpres.

România este unul dintre statele membre care susțin investițiile în proiecte nucleare și utilizarea gazului natural drept combustibil de tranziție către surse mai prietenoase cu mediul.

Dar recunoașterea contribuției celor două surse de energie la lupta împotriva schimbării climatice a provocat furia organizațiilor ecologiste care au denunțat o operațiune de „greenwashing”, dat fiind că eticheta „verde” era până acum rezervată doar energiilor regenerabile.

Textul controversat, prezentat în ianuarie de Comisia Europeană, ar trebui să ajute la mobilizarea de fonduri private către activități care reduc emisiile de gaze cu efect de seră. El se înscrie în obiectivul de a atinge ținta de neutralitate a emisiilor de carbon de către UE în 2050.

Potrivit mai multor surse, numai opt state membre, între care Germania, Austria și Luxemburg, și-au exprimat opoziția față de text în timpul consultărilor derulate de președinția franceză a Consiliului UE.

Acest număr a fost foarte departe de „super-majoritatea” de 20 de țări necesară pentru a bloca proiectul așa-numitei „taxonomii” a UE, iar în consecință nu a fost organizat un vot formal, luându-se act de lipsa de obiecții a Consiliului UE.

Dar observatorii se așteaptă ca opoziția să fie mult mai vocală în Parlamentul European.

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) și respectiv Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunță incert.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputații din stânga radicală, social-democrații și Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii și dreapta, deși divizați, ar trebui totuși să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului, consideră France Presse.

Pentru a-și atinge obiectivele privind clima, Bruxellesul consideră indispensabilă o contribuție a energiei nucleare, care nu este emițătoare de CO2, și a centralelor pe gaz, mai puțin poluante decât cele pe petrol sau pe cărbune.

Executivul european estimează că energiile regenerabile, care rămân o prioritate, nu vor putea ele singure să răspundă cererii crescânde de electricitate din cauza producției lor intermitente. De unde nevoia, cel puțin cu titlu de tranziție, de a favoriza de asemenea investițiile în mijloace stabile.

Franța, care vrea să-și relanseze producția nucleară, și țări din Europa centrală precum Polonia, care trebuie să-și înlocuiască centralele pe cărbune foarte poluante, au susținut inițiativa Comisiei Europene.