Asociația judecătorilor din Germania (DRB) a dat o lovitură uneia dintre prevederile importante ale acordului comercial transatlantic TTIP. Magistrații spun că nu sunt necesare tribunale speciale care să permită firmelor să dea în judecată statele.

Practic, asociația magistraților a „pălmuit” Uniunea Europeană, cu o poziție vehementă împotriva uneia dintre prevederile cheie ale Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, scrie Deutsche Welle.

DRB susține că înființarea unor curți speciale care ar permite investitorilor și corporațiilor să dea în judecată guvernele naționale, dacă politiciel acestora amenință să reducă profiturile, nu sunt necesare și nu au bază legală. Judecătorii au mai spus că supoziția că investitorii nu s-ar bucura deja de „protecție juridică eficientă” este fără temei.

În cadrul acordului TTIP propus de Comisia Europeană este inclusă înființarea unui nou Sistem de Tribunale pentru Investiții (Investment Court System - ICS), destinat exclusiv protejării investitorilor. Dar, potrivit magistraților germani, definiția Comisiei Europene a activelor unui investitor este atât de largă încât acordă ICS jurisdicție care „se extinde de la dreptul civil la administrația generală și până la legislația în domeniul taxelor și protecției sociale”. Cu alte cuvinte, poate oferi corporațiilor șansa de a ataca autoritățile naționale asupra oricărei legi pe care o consideră o amenințare.

De aceea, susțin judecătorii din Germania, ICS este o amenințare la suveranitatea sistemelor juridice existente în fiecare țară a UE, iar DRB nu arată prea multă încredere în capacitatea Uniunii de a gestiona un astfel de sistem.

Declarația judecătorilor este privită drept un impediment serios în negocierile asupra TTIP, un acord care a înfierbântat deja multe spirite și a strâns o mulțime de opozanți.

Pentru a citi întreaga analiză, consultați site-ul Deutsche Welle.