Companiile din România au beneficiat de un mediu economic avantajos în 2015, și pe fondul măsurilor fiscale favorabile precum scăderea TVA la produsele alimentare, arată un studiu realizat de Coface.

România a avut anul trecut cea mai mare scădere a numărului de insolvențe din Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit studiului Coface Panorama, publicat miercuri de firma de asigurări de credite.

„Analizând economiile din ECE, am observat că dinamica insolvențelor a fost una variată. Cea mai puternică scădere (de aproximativ 50%) a fost înregistrată de România, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare creștere, de 20,8%, a fost înregistrată de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia”, a anunțat Coface. 

Potrivit studiului citat, sectoarele care depind în mod direct de consumul gospodăriilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate că piața este saturată, concurența intensă și marjele scăzute. „Acest lucru a însemnat că societățile comerciale încă figurau puternic în tabloul insolvențelor”, precizează Coface.

Sectorul construcțiilor a beneficiat de proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană anul trecut, dar comportamentul de plată este încă slab, iar companiile de construcții rămân prezente în statisticile de insolvență. Anul trecut, aproape 1% din întreprinderile active în regiune au intrat în insolvență.

Potrivit Coface, pentru majoritatea țărilor, nivelul de insolvențe încă nu a revenit la cel de dinaintea crizei din 2008. În Republica Cehă, au fost de aproape patru ori mai multe insolvențe decât în 2008, în Polonia, de 1,8 ori mai multe, iar în Slovenia, de 2,2 ori mai multe. În același timp, firmele insolvente din Slovacia și România încă sunt sub nivelul de dinaintea crizei.

Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolvențele din 2015 ilustrează o imagine pozitivă a companiilor din Europa Centrală și de Est. Această tendință ar trebui să persiste, deoarece corporațiile continuă să beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales în comparație cu problemele întâmpinate de multe alte economii emergente. 

„Condițiile pentru afaceri vor rămâne încurajatoare, însă mai puțin decât anul trecut”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface pe Europa Centrală și de Est. 

„Estimăm că insolvențele vor scădea cu -5,3% în 2016”. 

Îmbunătățirea continuă pe piața forței de muncă, împreună cu creșterea încrederii, vor consolida consumul casnic transformându-l într-un motor principal de creștere a economiilor din regiune.

Contribuția investițiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui început lent de noi proiecte cu cofinanțare UE. Acest lucru slăbește expansiunea sectorului construcțiilor și diverse alte industrii asociate cu acesta.

Pe latura externă, ​​țările ECE vor rămâne exportatori activi, cu toate că încetinirea comerțului mondial le-ar putea împiedica ambițiile. Turbulențele la nivel mondial, inclusiv încetinirea mai abruptă a Chinei - care afectează în special Germania, principalul partener ECE - ar putea diminua dinamica exporturilor, conchide Coface.