Bugetul pe 2016 s-a încheiat cu un deficit mai mic decât programat, dar șeful PSD Liviu Dragnea a reclamat că Finanțele au ratat la mare distanță obiectivul de încasări.

Chiar dacă nu a cheltuit cu mult mai mult decât ar fi trebuit să o facă, România a încasat în decembrie venituri mult mai mici decât a planificat Ministerul Finanțelor cu doar o lună înainte.

Liderul PSD acuză Guvernul Cioloș că a făcut o rectificare pozitivă în noiembrie, spunând că vor avea venituri suplimentare la buget, „dar în schimb se pare că au încasat mai puțin cu 10 miliarde”. 

Legea bugetului de stat pentru 2016, bazată pe un proiect lăsat moștenire de guvernul Ponta, estima veniturile pe întregul an la 231,1 miliarde lei, în scădere cu doar 1% față de 2015, cu toate măsurile de relaxare fiscală adoptate la începutul anului trecut (cu reducerea cotei TVA de la 24% la 20% ca vârf de lance). În noiembrie, Cabinetul condus de Cioloș adoptă a doua rectificare bugetară a anului 2016 majorând previziunea de venituri la 235,7 miliarde de lei, după ce prima rectificare o dusese la 234,9 miliarde de lei, cu menținerea țintei de deficit sub 3% din produsul intern brut. 

„La sfârșitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puțin cu 10 miliarde”, a spus luni Dragnea, care a cerut comisii palamentare de anchetă asupra procedurii și veridicității datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloș. 

Dacian Cioloș a negat însă acuzațiile lui Dragnea, acuzându-l pe acesta de „scamatorie” pentru ca PSD să-și poată acoperi „nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă”. 

„Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut”, a scris Cioloș luni, într-o postare pe Facebook

De ce „gaura” ridică probleme

Inclusiv fostul ministru al finanțelor Anca Dragu a negat acuzațiile lansate de liderul PSD. „Dacă așa-zisa gaură ar fi existat, deficitul ar fi sărit în 2016 de 4% din PIB, însă a fost de 2,59% din PIB”, a precizat Dragu, potrivit news.ro

Care este problema pentru PSD? A spus-o chiar Liviu Dragnea într-o primă declarație pe temă: „Suntem în situația  în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de zece miliarde de lei pe care sigur că o s-o acoperim...” 

Cum poate însă rectificarea din noiembrie să provoace o gaură în anul următor când bugetele sunt realizate anual? Neclaritatea a fost rapid taxată de reprezentanții fostului guvern: „în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut”, a scris Cioloș.

„Bugetul din fiecare an începe de la zero. Se face un cadru macroeconomic, pe baza căruia se estimează veniturile și cheltuielile. La sfârșitul anului se trage linie și dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, este surplus, dacă sunt mai mici este deficit”, a explicat și Anca Dragu. 

Însă, scrie Ziarul Financiar, veniturile mai mici din 2016, chiar dacă deficitul a rămas la 2,6% din PIB, împiedică guvernul Grindeanu să meargă pe venituri de 253 miliarde de lei, cum este scris în programul de guvernare. „Dacă se pornea de la 231-235 miliarde de lei venituri în 2016, cât se estima, creșterea de venituri nominală de circa 8% pentru 2017 era fezabilă, dar plus 15% este improbabil. Cu un nivel mai jos la veniturilor prognozate, automat toate cheltuielile trebuie ajustate sau deficitul bugetar trebuie dus la 4-5% din PIB, iarăși inacceptabil”, notează cotidianul economic.

O problemă chiar mai mare este scăderea veniturilor bugetare ca pondere în PIB, capitol la care România era oricum cea mai mică din Uniunea Europeană. Încă de anul trecut, Consiliul Fiscal avertiza că România va avea în 2017 cele mai mici venituri din taxe și impozite din ultimii 25 de ani, pe fondul măsurilor variate de relaxare fiscală, care nu includeau toate planurile din programul de guvernare al PSD.

Și totuși, Liviu Dragnea a ținut luni să precizeze că guvernul se va ține de programul de guvernare. „Nu se pune problema ca programul nostru de guvernare să fie afectat de această situație (cu presupusa „gaură” din guet – n.r.). Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. În schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli”, a subliniat liderul PSD.