Legislația elaborată până acum ne garantează că, începând cu luna septembrie, apelurile de proiecte care vor fi lansate vor atrage inițiative și proiecte mature care să garanteze absorbția corespunzătoare a fondurilor europene.

Documentele care stau la baza implementării fondurilor sunt: programele operaționale, Hotărârea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020, Ordonanța de Urgență a Guvernului 34/2015 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor externe nerambursabile și ghidurile solicitantului, afirmă MFE într-un răspuns la criticile formulate în urmă cu câteva zile de Institutul de Politici Publice.

În funcție de tipul de finanțare, programele operaționale precizează deja categoriile de beneficiari și tipurile de activități eligibile. 

Ministerul Fondurilor Europene și celelalte ministere cu rol de autoritate de management au elaborat aceste documente în parteneriat cu societatea civilă și actorii implicați, au supus dezbaterii publice variantele lor succesive și au integrat comentariile și sugestiile relevante, mai transmite MFE.
 
„În ceea ce privește regulile generale de eligibilitate a cheltuielilor, acestea au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 399/27 mai 2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020. Pentru a asigura trecerea de la prevederile OUG 64/2009 către principiile fluxurilor financiare pentru perioada 2014-2020, în OUG nr.34/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor externe nerambursabile au fost introduse articole tranzitorii care să permită autorităților de management să încheie contractele de finanțare, acolo unde au fost lansate cereri de proiecte!, completează MFE în răspunsul adresat EurActiv România la problemele ridicate de IPP.

”Guvernul României pune în pericol obiectivele de investiție prin absorbția fondurilor europene pentru perioda 2014 – 2020 prin neadoptarea legislației care să facă funcționale Programele Operaționale”, a transmis luni Institutul pentru Politici Publice. 

Mai exact, IPP arăta că „la peste 1 an și jumătate de la aprobarea, de către Comisia Europeană, a cadrului de implementare a noului exercițiu financiar cu fonduri structurale 2014-2020 pentru România, Guvernul nu a adoptat nici acum actul normativ care stabilește cotele de prefinanțare/cofinanțare, cheltuielile eligibile și principiile de selecție a partenerilor privați de către instituțiile publice, ignorând interesul real al organizațiilor neguvernamentale și al firmelor de a contribui la absorbția resurselor europene

”Autoritățile de Management nu își pot asuma invitarea sectorului privat să participe la competiția de proiecte, nici aprobarea sau finanțarea proiectelor acestora/în care sectorul privat/non-guvernamental ar fi partener, în lipsa actualizarii prevederilor fostei OUG nr. 64/2009 din exercițiul 2007-2013 care stabilea regulile de participare/finanțare din fonduri structurale pentru mediul privat.  Aprobarea cadrului normativ la nivel național care să facă funcționale Programele Operaționale este în întregime responsabilitatea Guvernelor Statelor membre și va afecta în mod direct performanța României în a atrage cei aprox. 22 miliarde de euro alocați României pentru perioada 2014 – 2020”.