Cătălin Drulă a discutat luni, la Bruxelles, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, și cu comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, despre finanțarea unor segmente de autostradă din PNRR.

Discuția a venit după ce discuțiile dintre guvernul României și Comisia Europeană privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au ajuns într-un impas din cauza alocărilor pentru infrastructura de irigații și cea de transport.

Ulterior, Adina Vălean a explicat, într-un interviu acordat Republica.ro, că Executivul UE vrea ca toate statele membre să se concentreze pe proiectele care sunt mature și pot fi finalizate în următorii cinci ani. Practic, dat fiind că România a propus un plan care prevede finanțări de circa 41 miliarde de euro, în contextul în care suma alocată de UE este de mai puțin de 30 de miliarde de euro, Comisia cere o ajustare a planului, și în funcție de maturitatea proiectelor, a capacității de realizare, dar și a oportunității de cost.

Ministrul Cătălin Drulă a detaliat, într-o postare pe Facebook, ce proiecte consideră prioritare pentru a fi incluse în PNRR.

„Am avut o întâlnire foarte productivă cu doamnele comisar Adina Vălean și Margrethe Vestager. Le mulțumesc amândurora pentru sprijinul acordat priorităților României din domeniul transporturilor și, cu precădere, proiectelor ce le dorim finanțate prin PNRR. Am discutat aplicat despre: Autostrada A7: Ploiești - Pașcani; Autostrada A8: Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Pașcani; Autostrada A3: Nădășelu - Poarta Sălajului; Autostrada A1: Marginea - Holdea”, a scris Drulă pe Facebook.

„Sunt proiecte mature și adaptate vremurilor noastre, prevăzute cu perdele forestiere și stații electrice de încărcare. Infrastructura din România are nevoie urgentă de dezvoltare modernă și echitabilă între regiuni, iar PNRR este o sursă vitală de finanțare pentru țara noastră. Privesc cu încredere către finalizarea negocierilor dintre România și Comisia Europeană și mărturisesc că sunt nerăbdător să ne apucăm de construit”, a adăugat Cătălin Drulă.