Uniunea Europeană introduce contramăsuri la creșterea tarifelor vamale anunțate de președintele american Donald Trump.

Comisia Europeană a propus tarife vamale de 25% la importurile de oțel, aluminiu, produse agricole, îmbrăcăminte, încălțăminte și anumite bunuri industriale din SUA, potrivit unui document consultat de Bloomberg, după ce Donald Trump a anunțat impunerea unei taxe de 25% la importurile de oțel și de 10% la aluminiul importat, scrie Agerpres.

Lista produselor care vor fi tarifate suplimentar în UE include produse de machiaj, iahturi, motociclete, bourbon, orez, merișoare și suc de portocale.

Valoarea totală a importurilor care vor fi afectate de noile tarife se ridică la 2,8 miliarde de euro (3,46 miliarde de dolari), au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Comisia Europeană a apreciat recent că planul președintelui Trump reprezintă o intervenție flagrantă echivalentă cu protecționismul. Orice ripostă a UE va fi în conformitate cu reglementările Organizației Mondială a Comerțului (OMC). Bruxelles-ul se va alătura altor state și va contesta decizia SUA la OMC, căutând, totodată, și măsuri de protecție, a precizat forul comunitar.

Donald Trump a avut vineri un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune și sunt ușor de câștigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oțel și aluminiu a provocat critici în întreaga lume și a dus la scăderea piețelor bursiere globale.