NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni, în parteneriat cu Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă.

Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și președintele și directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcția unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor - SMR) în România.

Potrivit informațiilor oferite de partea română, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea și dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esențială în construirea și implementarea tehnologiei SMR.

Centrala bazată pe reactoare modulare mici care urmează să fie dezvoltată în România este prima de acest tip din Europa, a precizat Nuclearelectrica.

„România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate”, a transmis administrația de la Cotroceni după întâlnirea de marți a președintelui Klaus Iohannis cu John Kerry, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă și Membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, în marja COP26.