Guvernul analizează impactul bugetar al majorării cotei de impozit virată organizațiilor non-profit de la 2% la 2,5%, 3% sau chiar 3,5%

Creșterea cotei din impozitul pe venit care poate fi direcționată către organizații non-guvernamentale sau asociații de cult ar compensa reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie, a explicat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Acest subiect a fost ridicat, această creștere pentru a compensa diferența între 16 și 10% partea de impozit pe venit. Este un lucru normal, pentru că altfel aceste fundații, aceste ONG-uri care au ca principal obiectiv de activitate sprijinirea celor cu nevoi nu pot funcționa, nu pot să asigure ceea ce au ca făcut și scopul pentru care au fost înființate. Noi, ca Minister de Finanțe, vom susține o astfel de creștere”, a spus ministrul, potrivit Profit.ro.

„S-au făcut mai multe scenarii. Asta am și rugat, să facem un impact de la 2-2,5-3-3,5 (% - n.r.), pentru a vedea exact cât este necesar să creștem pentru a putea compensa diferența aceea de la 16 la 10%”, a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul a spus că o decizie va fi luată până la finalul lunii martie și nu a spus dacă majorarea se va aplica tuturor organizațiilor, dar a precizat că se referă „în special” la ONG-urile din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Premierul VIorica Dăncilă s-a întâlnit luni cu reprezentanții mai multor asociații de suport a pacienților cu boli rare, în prezența mai multor miniștri din cabinet. „Am avut și ieri discuții cu doamna prim-ministru și astfel de asociații care se ocupă de aceste situații. Am stabilit cu doamna prim-ministru ca toate aceste propuneri pe care dânșii le-au ridicat să fie în următoarele două săptămâni centralizate pentru a vedea fiecare problemă în parte”, a spus Teodorovici.

În ultimele luni, asociațiile și fundațiile care se bazează în mare parte pe direcționarea unei cote din impozitul pe venitul din salarii sau pensii pentru finanțarea activității au protestat după ce admnisitrațiile financiare au început să respingă depunerea declarațiilor de impunere, dacă acestea nu erau depuse de contribuabil direct sau printr-o împuternicire notarială. Normele în vigoare prevăd că formularele 230 - în care se menționează dorința de direcționare a unei cote de 2% din impozit către o anumită organizație non-profit - trebuie depuse direct de către donatori.

Dar Ministerul Finanțelor a cerut administrațiilor teritoriale ale ANAF să primească formularele centralizate de ONG-uri, cu mențiunea că acestea vor fi ulterior verificate pentru prevenirea unor eventuale abuzuri, însă măsura va fi una tranzitorie până când depunerea tuturor formularlor se va face doar electronic.