Deși economia a ieșit de mult din criză, sectorul construcțiilor nu reușește să își revină.

Piața construcțiilor a scăzut în 2017 până la un minim istoric al ultimilor 10 ani, ajungând la 8,96 miliarde de euro, un declin de 7% față de anul anteriorpotrivit datelor Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), prezentate joi, într-o conferință de presă, de către președintele Laurențiu Plosceanu.

În 2016, valoarea pieței s-a ridicat la 9,64 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Potrivit asociației, au fost consemnate scăderi pe aproape toate palierele din domeniul construcțiilor, mai puțin în sectorul construcțiilor rezidențiale, unde s-a înregistrat un salt de 69,7%.

Anul trecut au fost diminuări ale activității în sectorul lucrărilor de întreținere și reparații curente (minus 24,6%), sectorul construcțiilor inginerești (minus 21%), sectorul lucrărilor de reparații capitale (minus 17,7%) și sectorul construcțiilor nerezidențiale (minus 12,6%).

Potrivit ARACO, în cursul anului 2017, statul român a investit 26,7 miliarde de lei în activitatea de construcții, cu 2,8 miliarde de lei sub nivelul din 2016, respectiv mai puțin cu peste 25 de miliarde de lei, în 2015.

Totodată, datele oficiale arată că ponderea în produsul intern brut (PIB) a sectorului de construcții s-a diminuat la 4,6%, în condițiile în care patronatele din domeniu susțin că potențialul sectorului este de circa 8-9%.