Produsul intern brut a crescut cu 5,7% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului 2016, arată o primă estimare a Institutului Național de Statistică.

Rezultatul este semnificativ peste așteptările analiștilor, care vizau o creștere de circa 4,5 procente.

Față de trimestrul anterior, creșterea PIB a fost de 1,7%, cea mai ridicată din trimestrul al treilea al lui 2015, mai arată datele INS, care nu detaliază în comunicatul de marți motivele acestor evoluții. O prezentare mai detaliată a factorilor care au determinat evoluția PIB va fi făcută de biroul de statistică într-o comunicare pe 7 iunie.

Analiștii previzionau o majorare a PIB cu 4,4-4,5% în primul trimestru, în linie cu estimările pentru tot anul. O notă de luni a băncii ING arăta că datele INS ar putea fi mai mari decât prognozele analiștilor datorită rezultatelor foarte bune din martie consemnate de sectorul industrial și comerț, în pofida startului mai slab de an.

Guvernul estimează pentru 2017 o creștere economică de 5,2%, cu mult peste ce văd atât băncile, cât și instituțiile financiare internaționale sau Comisia Europeană, ale căror previziuni se mențin în intervalul 4-4,5%. În 2016, economia României a crescut cu 4,8%, cel mai ridicat ritm de după 2008, alimentată în principal de consumul populației, în timp ce investițiile au avut o contribuție negativă.

De altfel, după publicarea comunicatului de marți al INS, unele bănci au anunțat deja că și-ar putea revizui, în urcare, previziunile de creștere pentru întreg anul 2017. „Creșterea peste așteptări din primul trimestru sugerează că avansul PIB din 2017 ar putea depăși actuala noastră progrnoză (4,2%)”, au scris analiștii Raiffeisen Bank într-o notă pentru investitori. 

Estimările pentru acest an se bazează tot pe consum, care este așteptat să crească din nou spectaculos, pe fondul majorărilor salariale, dar a și a reducerilor unor taxe și impozite, cum ar fi cota de TVA sau supraacciza la combustibili.

„Datele oficiale de la INS nu mai lasă loc de nicio interpretare răutăcioasă din partea criticilor programului PSD de guvernare (...) cel mai important e că această creștere se simte efectiv în buzunarul românilor, care au avut parte în acest trimestru de majorări salariale și de reduceri de taxe”, a spus liderul PSD Liviu Dragnea, într-o postare pe Facebook.

Analiștii ING scriu că pe lângă consumul ridicat al populației, și cererea externă (observată prin exporturile mai mari și producția crescută din industrie) a contribuit, probabil, la avansul PIB din primul trimestru. De asemenea, este posibil ca și investițiile statului să fi crescut, pe fondul unor cheltuieli foarte mari de la buget în decembrie.