Guvernul urmează să organizeze vineri o nouă ședință pentru a adopta OUG privind măsurile fiscal-bugetare propuse de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.

UPDATE Președintele PSD, Liviu Dragnea, confirmat joi că ordonanța de urgență cu privire la măsurile fiscale anunțate de ministrul Finanțelor va fi dată probabil vineri, într-o ședință de Guvern.

"Se pare că mâine va fi adoptată ordonanța. A fost nevoie de câteva reglaje în ceea ce privește formulările, prevederile rămân aceleași. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară (joi seară - n.r.) și de dimineață (vineri dimineață - n.r.) prin care fondurile de pensii să funcționeze în continuare și să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în același timp să nu se pună problema funcționării acestui pilon de pensii", a declarat Liviu Dragnea.

Ședința de Guvern de vineri începe la 18:30, potrivit agendei publicate pe site-ul Executivului.

+++

După negocieri în cadrul coaliției PSD-ALDE pe forma OUG, legat de Pilonul II (fondurile private) de pensii s-a stabilit că banii românilor din acest fond vor putea fi retrași doar la vârsta pensionării, au declarat surse din cadrul coaliției pentru EurActiv România.

De asemenea, după adoptarea OUG, românii vor putea opta doar pentru Pilonul I (pensiile de stat) sau Pilonul III de pensii (pensiile facultative).

O altă modificare prevede un comision de administrare pe toată suma din Pilonul II de 1%, nu de 2,5% ca în prezent. Astfel, 0,5% din bani se vor duce către Casa de Pensii, iar alți 0,5% se vor duce spre fondul care administrează banii.

Măsura prin care românii care își retrag banii de la Pilonul II de pensii înainte de pensionare nu vor putea lua sumele cash, ci să cumpere titluri de stat sau acțiuni, a fost abandonată de coaliție.

Inițial, ministrul Eugen Teodorovici a anunțat reducerea comisionului de administrare și posibilitatea ca cei care au contribuit cinci ani să-și poată retrage banii din fondul privat de pensii.