Premierul britanic Theresa May a ajuns la un acord cu Jean-Claude Juncker, vineri dimineață, iar Comisia Europeană recomandă Consiliului să constate că s-au înregistrat progrese suficiente.

În ultimele săptămâni, reprezentanții executivului european și ai celui britanic au purtat negocieri intense privind cele trei chestiuni cheie de rezolvat înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: drepturile cetățenilor, factura de plată și granița din Irlanda.

May și Juncker, șeful Comisiei Europene, s-au văzut la începutul acestei săptămâni, dar au anunțat că nu au ajuns la o înțelegere care ar fi permis negocierilor să intre în faza discutării viitorului parteneriat dintre Regatul Unit și UE.


Dar vineri, Juncker și May au aprobat un raport comun convenit de către negociatorii Comisiei și ai Guvernului Regatului Unit, pe baza căruia Comisia Europeană a recomandat Consiliului să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor cu Regatul Unit desfășurate în temeiul articolului 50. Consiliul European va decide în 15 decembrie dacă progresele înregistrate sunt suficiente pentru a permite avansarea în cea de a doua etapă a negocierilor.


Comisia a constatat că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare, și anume drepturile cetățenilor, dialogul privind Irlanda/Irlanda de Nord și, respectiv, decontul financiar, astfel cum sunt stabilite în Orientările Consiliului European din 29 aprilie 2017.

Negociatorul Comisiei, Michel Barnier, a dat asigurări că alegerile de viață ale cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit vor fi protejate. „Drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și drepturile cetățenilor britanici din UE-27 vor rămâne neschimbate după ce Regatul Unit va ieși din UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că toate procedurile administrative vor fi ieftine și simple pentru cetățenii UE din Regatul Unit”, a anunțat executivul UE într-un comunicat.

Regatul Unit recunoaște situația unică de pe insula irlandeză și a prezentat angajamente semnificative pentru a se evita o frontieră strict controlată.

„Evaluarea Comisiei se bazează pe progresele autentice realizate în fiecare dintre cele trei domenii prioritare pentru noi. Faptul că am ajuns la un acord asupra acestor aspecte și la o înțelegere cu privire la trecut ne permite să mergem mai departe și să discutăm despre relația noastră viitoare pe bază de încredere”, a spus Barnier.