În discursul anual legat de Starea Uniunii, președinta Comisiei Europene s-a referit la cele mai importante teme de pe agenda digitală și a îndemnat la „îndrăzneală” în privința semiconductorilor, pentru ca Europa să producă mai multe cipuri.

În discursul numit „Consolidarea sufletului uniunii noastre”, Ursula von der Leyen a dat exemplul certificatului digital al UE, a cărui adoptare și operaționalizare în numai trei luni de la propunerea Comisiei, a demonstrat că Bruxellesul se poate mobiliza rapid.

Președinta a spus că Piața Unică, „principalul catalizator al progreselor și prosperității în Europa” este importantă și în cadrul pieței unice digitale. Ea a amintit și propunerile din ultimul an ale Comisiei: pentru limitarea capacității de a controla fluxurile de informație a marilor platforme; pentru a consolida responsabilitatea democratică a acestor platforme; pentru a consolida inovarea; pentru a canaliza puterea inteligenței artificiale.

„Domeniul digital joacă un rol decisiv,” a mai spus ea, anunțând că  „cheltuielile digitale din cadrul NextGenerationEU nu numai că vor îndeplini obiectivul de 20 % pe care îl stabilisem, ba chiar îl vor depăși.”


Von der Leyen a vorbit însă pe larg despre semiconductori, „acele cipuri minuscule datorită cărora funcționează multe dispozitive și nu numai: de la telefoanele inteligente și trotinetele electrice la trenuri sau la întregi fabrici inteligente”.


„În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia,” a spus ea, punctând că este o chestiune de suveranitate tehnologică.


„Vom prezenta un nou Act european privind cipurile. Trebuie să ne conectăm capacitățile de cercetare, proiectare și testare de talie mondială. Trebuie să ne coordonăm investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric. Și asta pentru a crea împreună un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării și se vor dezvolta noi piețe pentru tehnologiile europene revoluționare.


Sunt de acord că nu este o sarcină ușoară. Și știu că unii afirmă că un astfel de deziderat este o utopie. Dar așa s-a spus și despre Galileo în urmă cu 20 de ani. Și uitați ce s-a întâmplat! Proiectul nostru a fost o reușită. Azi, sateliții europeni oferă sistemul de navigație unui număr de peste 2 miliarde de telefoane inteligente din întreaga lume. Suntem lideri mondiali. Așadar, haideți să fim îndrăzneți din nou, de data aceasta în ceea ce privește semiconductorii.”

 

Vorbind despre politica externă și de securitate, von der Leyen a solicitat o politică europeană de apărare cibernetică și o nouă lege europeană privind reziliența cibernetică, și a anunțat organizarea unui summit privind apărarea europeană în timpul președinției franceze a Consiliului.


În cadrul dezbaterii de după discurs, Manfred WEBER (PPE, Germania) a subliniat consecințele sociale și economice ale crizei COVID-19 și a afirmat că Europa trebuie să creeze de urgență noi locuri de muncă, inclusiv în sectorul sănătății, unde UE este lider în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19. El a pledat pentru un program de urgență UE-SUA în domeniul comerțului pentru sectorul transporturilor, mobilității și cel digital, și pentru un plan de reducere a birocrației. Apărarea europeană ar trebui consolidată printr-o forță de reacție rapidă, iar Europol ar trebui transformat într-un „FBI european”, a conchis acesta.


Raffaele FITTO (ECR, Italia) a avertizat că „resursele NextGenerationEU nu sunt suficiente” și a solicitat o reformă a Pactului de stabilitate. Acesta a solicitat, de asemenea, o modificare a normelor privind ajutoarele de stat și o politică comercială mai autonomă. „Tranziția verde nu poate fi abordată fără a lua în considerare ceea ce se întâmplă în lume și, în special, impactul asupra sistemului nostru de producție”, a adăugat acesta. În ceea ce privește statul de drept și Polonia, Fitto a denunțat „impunerea politică de către o majoritate care nu respectă competențele statelor individuale”.