Prețurile de consum au fost mai mari cu 2,6% în octombrie față de aceeași lună a anului trecut, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică.

Doar în luna octombrie, prețurile au urcat cu 1,3% față de luna anterioară, după o creștere cu 3,5% a prețurilor combustibililor, arată datele statistice.

Rata anuală a inflației a accelerat de la 1,8% în septembrie la 2,6% în octombrie, în special din cauza majorărilor de preț la produsele alimentare și cele nealimentare.

În general, o scumpire a carburanților antrenează majorări de prețuri la nivelul întregii economii, deoarece costurile de transport au o pondere însemnată în prețurile de vânzare ale produselor. Guvernul a reintrodus în această toamnă supraacciza la benzină și motorină care fusese scoasă la începutul anului și, în pofida asigurărilor date de guvernanți că prețurile nu vor crește, carburanții s-au scumpit - și pe fondul unui context nefavorabil pe piața internațională, unde prețul barilului a urcat.

Față de octombrie 2016, prețul produselor alimentare a fost, în medie, mai mare cu 3,5%, în timp ce produsele alimentare au fost cu 3,3% mai scumpe. Tariful serviciilor a scăzut ușor, cu 0,3%, în octombrie față de aceeași perioadă a anului precedent.

După creșterile de preț din ultima perioadă, Banca Națională a României a revizuit la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.