O nouă scurgere de informații continuă investigația #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale, scrie Rise Project.

#ParadisePapers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. La fel ca în cazul Panama Papers, arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și Rise Project.

Peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Documentele arată cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar și în lumea corporațiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin, potrivit unui material produs de jurnaliștii de investigație, tradus pe site-ul Rise Project Romania.

Deținerea unui offshore este de cele mai multe ori perfect legal. Caracterul secret al acestor paradisuri fiscale atrage însă traficanți de droguri, persoane care vor să spele bani și lideri corupți. Adesea fără angajați sau birouri, aceste companii sunt folosite în structuri complexe, gândite pentru evitarea taxelor și prejudicierea bugetele statelor cu miliarde de dolari.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcționat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă.

Reprezentanții Appleby nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii de la ICIJ, dar au emis un comunicat susținînd că "nu există nicio dovadă a vrunei ilegalități”.

#ParadisePapers continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigația Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island dar și Isle of Man și altele.

Arhiva conține informații despre avioane spion cumpărate de Emiratele Arabe Unite, despre compania din Barbados a unui inginer canadian care a încercat să construiască o super armă pentru fostul dictator irakian, Saddam Hussein, dar și despre celebrul preot mexican Marcial Maciel Degollado, fondator al ordinului catolic Legionarii lui Hristos, al cărui nume a fost implicat într-un scandal privind abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby. Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

Printre monarhii și politicienii conectați la acestă lume offshore se numără și Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deținea o proprietate imensă în Marea Britanie.

Documentele #ParadisePapers arată cum Stephen Bronfman, consilier al premierului canadian Justin Trudeau, împreună cu Leo Kolber, un fost membru al Senatului, au mutat discret milioane de dolari într-un fond fiduciar din Insulele Cayman. Prin aceste manevre, ei ar fi reușit să evite plata taxelor în Canada, Statele Unite și Israel, conform experților care au evaluat documentele din arhiva #ParadisePapers.

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerț al SUA a folosit un lanț de entități din Insulele Cayman pentru a deține acțiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienți se numără Sibur, o societate cu legături la Kremlin. Printre patronii Sibur se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar și Gennady Timchenko, un miliardar pe care guvernul american l-a inclus pe lista sa de sancțiuni în 2014 datorită legăturilor sale cu Putin. Sibur este client important al Navigator, plătind companiei peste 23 milioane de dolari în 2016.

În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Cadrul legal al paradisurilor fiscale promovează discreția și îi atrage astfel pe cei care doresc să își ascundă averile și afacerile departe de ochii fiscului și justiției. În ultimii zece ani, Uniunea Europeană și alte organizații internaționale au pus presiune pe aceste paradisuri fiscale pentru a-și revizui legislația și pentru a-și verifica atent clienții. Schimbările sunt însă lente, spun experții, atât din cauza dificultății de a schimba practica în atâtea jurisdicții diferite, dar și pentru că oamenii influenți și marile companii beneficiază de pe urma lor, mai scrie Rise Project.

Citiți articolul complet pe site-ul Rise Project