Negocierile dintre cei trei creditori internaționali și Grecia, reuniți într-o sesiune extraordinară ieri seară (25 iunie) la Bruxelles, au stagnat. Părțile nu au ajuns nici de această dată la un acord, astfel că discuțiile vor fi reluate sâmbăta aceasta, la inițiativa cancelarului german, Angela Merkel.   

Cea de-a treia rundă de negocieri a Eurogrupului cu privire la problema Greciei a fost sortită eșecului, la fel ca celelalte două. Liderii de la Bruxelles, întruniți aseară într-o sesiune extraordinară, susțin însă că discuțiile planificate pentru ziua de sâmbătă vor fi cruciale pentru soarta Greciei. 

Ministrul german de finanțe, a declarat, citat de Mediafax, că:

Există în continuare mari diferențe de poziții. Nu s-au înregistrat progrese, reprezentanții Greciei au făcut pași înapoi.

Cu toate acestea omologul său grec, Yanis Varoufakis, a declarat că discuțiile vor continua până când se va găsi o soluție pentru Grecia. 

De aceeași părere a fost și Angela Merkel, care a propus continuarea negocierilor pe data de 27 iunie:

Am fost de acord că mai este nevoie de muncă împreună cu creditorii. Ședința Eurogrupului cu Grecia de sâmbătă este decisivă, deoarece mai este puțin timp. Toată lumea din Consiliul European a fost de acord că o soluție trebuie găsită sâmbătă, de aceea este o întâlnire decisivă.

Reprezentanții FMI s-au declarat mai optimiști, de această dată, susținând că, cel mai probabil, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, Grecia va plăti până la sfârșitul acestei luni cele 1.5 miliarde de euro din tranșa datoriilor:

Așteptăm plata acestei tranșe până pe 30 iunie, autoritățile elene ne-au asigurat în acest sens,

susține Gerry Rice, de la FMI. 

Și premierul elen Tsipras a continuat în aceeași notă optimistă:

Istoria Europei este plină de neînțelegeri, negocieri și compromisuri. Sunt încrezător că vom ajunge la compromisurile necesare care să ajute zona euro și Grecia să depășească această criză.

La Atena, protestele stângii radicale au continuat, demonstranții cerând stoparea negocierilor cu creditorii străini, ieșirea țării din zona euro și din UE (Grexit) și ștergerea tuturor datoriilor pe care țara le-a acumulat în ultimii ani. 

În cazul în care Grecia nu va ajunge la un acord cu creditorii internaționali până marți, aceasta riscă să intre în incapacitate de plată, deblocarea celor 7.2 miliarde de euro, reprezentând ultima tranșă de bani din programul de asistență financiară internațională, rămânând imposibilă.

Surse: Mediafax, Digi24.ro