Guvernul a aprobat vineri proiectul de rectificare bugetară, care prevede printre altele alocarea a 2,5 miliarde de lei către bugetele locale – primării și consilii județene, cu menținerea țintei de deficit la 1,85 la sută din produsul intern brut.

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an precizează că sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu care sunt alimentate bugetele locale vor fi suplimentate cu 2,469 miliarde de lei.

O altă măsură semnificativă cuprinsă în proiect este reducerea cu peste 2,3 miliarde de lei din bugetul pregătit ca și cofinanțare a proiectelor pentru care Comisia Europeană pune la dispoziție bani nerambursabili.

Pe ansamblu, Ministerul Finanțelor ia în calcul o majorare a veniturilor bugetare cu 2,624 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetare cu 2,632 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat rămâne la 1,85 la sută din PIB, respectiv 13,004 miliarde lei.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea ca în anul 2015 să se înregistreze o creștere economică de cel puțin 3,4 la sută față de 2,5 la sută cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat și un produs intern brut în valoare nominală de 704,5 miliarde lei, față de 709,7 miliarde lei cât s-a estimat inițial”, precizează proiectul.

Cine ia mai mult, cine mai puțin

Ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene și Finanțelor vor primi cei mai mulți bani la noua rectificare, în vreme ce sumele pentru Transporturi și Energie vor fi diminuate.

Astfel, ministerul Agriculturii va primi în plus 769,5 milioane lei, Dezvoltarea Regională 754,4 milioane lei, Fondurile Europene 729,6 milioane lei, Finanțele 584,3 milioane lei, Apărarea 558,1 milioane lei, Educația 271,4 milioane lei, Afaceri Interne 269,2 milioane lei, Justiție 245 milioane lei, Serviciul Român de Informații 140,4 milioane lei, Afacerile Externe 132,8 milioane lei, Ministerul Muncii 80,1 milioane lei, potrivit proiectului de rectificare.

Vor fi reduse, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor, cu 1,61 miliarde lei, și cel al Energiei, cu 108,1 milioane lei. Cu toate acestea, vor fi alocate 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA și 55 milioane lei pentru Metrorex.

Bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral și/sau parțial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 692,8 milioane lei, la cheltuieli cu suma de 220,0 milioane lei, cu un excedent de 472,8 milioane lei.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 361,5 milioane lei, printre altele pentru acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unitățile sanitare, în timp ce sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale crește cu 2,46 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a anunțat că rectificarea bugetară care va fi aprobată vineri de Guvern într-o ședință specială.