Guvernul a aprobat, în ședința de luni, prima rectificare bugetară din acest an.

„Este o rectificare pozitivă”, a insistat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă susținut după ședința Executivului.

Ministrul a explicat că valoarea estimată a produsului intern brut este mai mare cu 9 miliarde de lei, în urma creșterii economice de 5% din primul trimestru. „Toate ramurile economiei reale au avut o evoluție pozitivă”, a spus Eugen Teodorovici.

Oficialul guvernamental a spus că deficitul bugetar se menține la 2,76% din PIB. 

„Deficitul nu este în pericol. Asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor și sumele necesare proiectelor de investiții aflate în derulare și cele care vor începe până la final de an și care vor necesita și plăți aferente”, a spus ministrul.

Deși sunt tăieri de fonduri de la unele capitole - ”campioană” e Educația care rămâne fără un miliard de lei -, Teodorovici a spus că este vorba doar de realocarea unor sume care au fost supraestimate la începutul anului. „Corectăm o progamare inițială supraestimată pe zona de cheltuieli în anumite instituții și se reduc alocările financiare pentru acele instituții care nu au respectat programarea de cheltuieli asumată la începutul anului și aprobată prin legea bugetului”, a spus ministrul.

„Pentru proiectele multianuale, adică proiectele din fonduri europene și cheltuilei de investiții, diminuările propuse ca urmare a gradului scăzut a execuției nu se aplică și creditelor de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare pe acele proiecte. Dacă recuperează, la a doua rectificare se fac și plățile, așa cum au fost estimate la începutul acestui an”, a precizat Teodorovici.

Ministrul a spus că alte măsuri anunțate de Guvern, precum introducerea unei taxe pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, majorarea accizelor la țigarete, sau tăierea posturilor de secretari de stat nu au fost discutate, pentru că sunt încă în discuție la nivelul administrației. „Vor fi subiect al discuției în coaliție și atunci se va lua o decizie. Cele care vor rămâne vor face subiectul unui act normativ fie la final de august, fie în luna septembrie”, a precizat oficialul.