„E un haos generalizat. Mediul public nu știe exact cum stau cu salariile... mediul privat nu știe cum se aplică în acest moment” - efectele ordonanței care mută contribuțiile salariale în sarcina angajaților abia încep să se vadă și nu sunt plăcute.

Două treimi dintre întreprinderile mici și mijlocii din România nu au renegociat salariile angajaților, odată cu transferul contribuțiilor sociale, și au ales să dea angajaților, ca alternativă, prime sau bonusuri, pentru a nu scădea salariile, a declarat marți Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferință de presă.
 

„Dacă e să tragem o concluzie, e un haos generalizat. Mediul public nu știe exact cum stau cu salariile, o să vedeți iarăși hotărâri de Guvern, ordonanțe de urgență, mediul privat nu știe cum se aplică în acest moment”.

„În ultimul test IMM, de la sfârșitul anului trecut, 87,7% dintre întreprinderi s-au opus acestei măsuri. Numai unul din trei întreprinzători a inițiat și a dus la capăt acele negocieri colective. Deci doi din trei întreprinzători nu au făcut acest lucru", a susținut Jianu, potrivit Agerpres.

De altfel, chiar ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a declarat zilele trecute că, la 1 februarie, în Revisal (registrul de evidență a salariaților) se modificaseră prin acte adiționale doar 48% din contractele individuale de muncă înregistrate pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Ordonanței 79, care transferă contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în salariul brut al angajatului.

„În traducere liberă, asta înseamnă că, astăzi, avem peste 2 milioane de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut, prin acte adiționale, această majorare a salariului brut de încadrare. Pe cale de consecință, avem peste 2 milioane de indivizi ale căror salarii nete vor fi afectate începând cu luna ianuarie 2018”, a declarat Dumitru Costin, Președintele Blocului Național Sindical, pentru Digi24.

Însă și în sectorul bugetar, mulți angajați s-au trezit că au încasat mai puțini bani pentru luna ianuarie, ba chiar au fost nevoiți să vină cu bani de acasă. Un reportaj Digi 24 a dezvăluit că, în unele cazuri, personalul care nu lucrează cu normă întreagă trebuie să aducă bani de acasă pentru a plăti contribuțiile sociale, deoarece contribuțiile de stat la contractele part-time se plătesc acum la nivelul salariului minim pe economie, de 1900 de lei/lună.

Angajații din sectorul public amenință cu mișcări de protest, după ce, în unele situații, salariile nete au scăzut chiar cu 40%. „Nici pe departe o creștere salarială substanțială, așa cum au anunțat în decursul timpului partidele de la guvernare. (...) Cu siguranță această nemulțumire va fi exprimată prin acțiuni de protest. Lucrurile nu pot rămâne așa”, a susținut Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, care estimează la peste 22.000 numărul funcționarilor publici care au salarii mai mici din ianuarie. Per total, sunt între 30.000 și 50.000 de bugetari care vor câștiga mai puțin în urma „revoluției fiscale”, susține Dumitru Costin de la BNS.

Guvernanții recunosc situația, dar își pasează responsabilitatea. „A fost o lege a salarizării, s-a votat în Parlament într-o mare majoritate. Nimeni nu spune că lucrurile nu pot fi perfectate pe parcurs, pentru că - numai cine nu știe ce înseamnă această lege o tratează cu ușurință”, le-a spus jurnaliștilor Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.


În schimb, șeful PSD, Liviu Dragnea, spune că propunerea de modificare nu poate veni decât de la Executiv. „Doar Guvernul ne poate propune așa ceva. Dacă va fi cazul, nu știu”, a spus șeful politic al lui Teodorovici.

Lia Olguța Vasilescu a susținut marți după-amiază o conferință de presă pentru a explica situația salariilor. Ministrul recunoștea încă de săptămâna trecută că, în cazul unor bugetari, salariile vor scădea cu procente între 10% și 40%.

Anul trecut însă, Olguța Vasilescu ataca sindicaliștii care susțineau că salariul net va scădea ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. „Sindicaliștii să învețe matematică”, spunea ministrul la Antena 3. De asemenea, ea spunea că o reducere a salariului net va fi doar din vina angajatorilor. „Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă. Dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului, care dorește să ia din banii angajatului, care i se cuvin lui, dar angajatorul, anul viitor, va avea aceeași cheltuială salarială pe care o are și anul acesta”, explica Olguța Vasilescu în noiembrie.

UPDATE: În conferința de presă de marți, Lia Olguța Vasilescu a explicat că în cazul unor bugetari care aveau salarii peste președintele României se știa încă din mai 2017 că le vor scădea câștigurile, din cauza modificării grilelor de salarizare. „Eu, cel puțin, am anunțat acest lucru în mai multe interviuri, dar și în cadrul comisiilor parlamentare unde s-a dezbătut legea salarizării”.

Vasilescu a spus că în cazul a 3% dintre bugetari vor scădea salariile. Cum în sectorul public lucrează circa 1,2 milioane de persoane, peste 35.000 de angajați vor fi afectați.

Ce-i drept, nici companiile nu știu în ce formă va ieși din Parlament ordonanța „revoluției fiscale”, cea care a inclus, printre altele, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, remarcă Florin Jianu de la CNIPMMR.

„PSD deja a dat declarații că legea ar putea să fie schimbată în Parlament. Deci întreprinzătorii nu au siguranța faptului că, dacă a plecat o ordonanță de urgență într-o formă din Guvern, ea va avea aceeași formă când va fi votată în Parlament și atunci două treimi din ei au ales să aștepte să vadă cum va ieși legea din Parlament”, a spus Jianu.

Ministrul muncii a precizat că a discutat cu reprezentanții mai multor patronate și că aceștia au spus că „fără niciun dubiu vor face acest transfer al contribuțiilor fără să afecteze netul în momentul în care Ordonanța de Urgență care modifică acest Cod Fiscal va fi transformată în lege”. Actul normativ a fost adoptat de Senat și este acum în dezbaterea Comisiilor din Camera Deputaților și coaliția guvernamentală va urgenta adoptarea legii, a mai spus Olguța Vasilescu.