Banca Europeană de Investiții a transferat miercuri aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu.

Comisia Europeană a anunțat tot miercuri că Fondul pentru modernizare a pus 2,4 miliarde de euro la dispoziția a șapte țări beneficiare, printre care și România, pentru a contribui la modernizarea sistemelor energetice, a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel statele membre să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030.

Fondul pentru modernizare, care funcționează sub responsabilitatea statelor sale membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și cu Banca Europeană de Investiții (BEI), sprijină investițiile în producerea și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, eficiența energetică, stocarea energiei, modernizarea rețelelor energetice, inclusiv încălzirea centralizată, conductele și rețelele, precum și tranziția justă în regiunile dependente de carbon.

„Sprijinind țările UE cele mai afectate de tranziția energetică, Fondul pentru modernizare contribuie la finanțarea combaterii schimbărilor climatice acolo unde este cel mai necesar. În cadrul ultimului ciclu de plăți, Fondul a pus la dispoziție 2,4 miliarde de euro pentru sprijinirea a 45 de propuneri de investiții, cu scopul de a ajuta statele membre beneficiare să își modernizeze sistemele energetice și să își îmbunătățească eficiența energetică”, a declarat vicepreședintele BEI Ambroise Fayolle.

În România sunt finanțate mai multe proiecte, finanțarea totală fiind de aproape 1,4 miliarde de euro.

„Vești bune! Astăzi BEI a transferat aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România!”, a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că este vorba despre opt proiecte depuse de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru producerea de energie din surse regenerabile (cu o capacitate totală de 735 MW), în valoare totală de peste 670 milioane de euro, din care 469,5 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare. În plus, CEO vrea să construiască și două capacități de generare energie din gaze naturale, cu o capacitate cumulată de 1.200 MW. Acestea vor necesita investiții de circa 841 milioane de euro, din care aproximativ jumătate vor fi asigurate din Fondul pentru Modernizare.

Separat, sunt finanțate mai multe proiecte de dezvoltare a rețelelor electrice ale Transelectrica, cu o valoare totală de 475 milioane de euro, din care 393,6 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare.

Ministrul a reamintit că „au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocați astăzi”. De asemenea, la sfârșitul anului 2021 au fost transferați 22,9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru o altă linie electrică a Transelectrica, a menționat Virgil Popescu.