Prima cerere de plată pe care România o va face în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) va avea loc în trimestrul al doilea din acest an, a declarat joi ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

România va putea trage atunci aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi și 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, a precizat ministrul într-o conferință de presă.

El a menționat că prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro din componenta de împrumuturi a Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) a intrat în conturile statului român.

„Acum două zile, în 11 (ianuarie - n.r.), Comisia Europeană a luat această decizie și astăzi a fost creditat contul din Banca Națională și încă 1,9 miliarde de euro au intrat pe parte de împrumuturi în contul deschis la BNR în această dimineață. Practic, în acest moment, putem spune că am tras din PNRR și avansul din împrumuturi și avansul din granturi și urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor pe care le mai avem de finalizat pentru a operaționaliza toate circuitele din PNRR - și aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare care este acum în lucru - să putem începe, practic, să facem și demersuri pentru a trage acești bani”, a spus Vîlceanu.

El spune că, după ce vor fi îndeplinite mai multe jaloane din PNRR, România poate scrie prima cerere de plată.

„Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi din acest an, așa este calendarul în PNRR. Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor și țintelor pe care le-am avut până la sfârșitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi și 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, urmând ca la fiecare cerere de plată să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reținut din celelalte tranșe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare și Reziliență”, a explicat ministrul.

Întrebat când vom putea folosi cei aproape 3,8 miliarde de euro aflați în prezent în contul Ministerului Finanțelor deschis la BNR, Vîlceanu a arătat că mai întâi trebuie aprobată Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare ale ordonanței privind fluxurile financiare, care este în lucru în momentul de față, transmite Agerpres.

Anterior, ministerul anunțase că va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului, sumă vine în completarea primei tranșe a prefinanțării, pe componenta de grant, plătită de Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro.

Prefinanțarea va fi dedusă procentual din valoarea tranșelor care vor fi disponibilizate ulterior din împrumut, până la compensarea în totalitate a acesteia, iar România poate solicita accelerarea compensării prefinanțării prin deducerea unor sume mai mari din tranșa/tranșele ulterioare.

Suma aferentă implementării PNRR este de aproape 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro în sume nerambursabile și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro. Planul conține 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme și 107 investiții, structurate în jurul a șase piloni și a 15 componente.